Svet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Većina poslanika jordanskog donjeg doma glasala je za promenu zakona po kom silovatelj mora da oženi žrtvu da bi izbegao zatvorObjavljeno: 01.08.2017. 14:53h
Foto: Ilustracija: Žene u Jordanu; Autor: Pixabay
Donji dom jordanskog parlamenta ukinuo je odredbu krivičnog zakona kojom se silovatelju omogućava da izbegne kaznu ukoliko oženi svoju žrtvu. Takva odluka je proglašena za značajan korak napred u ostvarivanju prava žena u Jordanu.

Tokom rasprave neki poslanici su tvrdili da je žrtve silovanja moguće zaštititi od osude njihovog okruženja tako što im se pruža mogućnost stupanja u brak. Većina poslanika je, međutim, glasala u skladu sa preprukom vlade, prenosi AP. Da bi promena zakona stupila na snagu, treba da je potvrde Gornji dom parlamenta i kralj Abdulah II.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Zakonsko rešenje o "udaji za silovatelja" su već ukinuli Tunis, Maroko i Egipat, a na tome se radi u Libanu. Slične zakonske odredbe postoje u više zemalja Bliskog istoka i Latinske Amerike, kao i na Filipinima i u Tadžikistanu.
 
Jordanski parlament je nedavno doneo amandman kojim se sudovima onemogućava da izriču šestomesečne kazne zatvora muškarcima odgovornim za ubistvo ženskih članova familije zbog "zaštite porodične časti".

Novim amandmanom se ubistvo "u nastupu besa" više ne može tretirati kao olakšavajuća okolnost.
 
(Fonet)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE