Svet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

U Venecueli su uhapšena dva lidera opozicije, dok su Sjedinjene Države uvele direktne sankcije predsedniku Nikolasu MaduruObjavljeno: 01.08.2017. 11:42h
Foto: Reuters, Nikolas Maduro
Agenti bezbednosne službe Venecuele priveli su dvojicu glavnih opozicionih lidera Leopolda Lopesa i Antonija Ledesmu, koji su već bili u kućnom pritvoru, saopštile su njihove porodice.

"Odveli su Leopolda i ne znamo gde je", napisala je na Tviteru njegova supruga Liljian Tintori. Lilijan Tintori je emitovala video snimak na kojem se vide agenti bezbednosne službe kako odvode Lopesa. Njegova deca su takođe navela da su agenti odveli njihovog oca.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Drugi predstavnici opozicije i lokalni mediji objavili su fotografije sa mobilnih telefona u trenutku kad su agenti izvodili Lopesa iz njegove kuće. Lopes, koji se nalazi u kućnom pritvoru od 8. jula posle više od tri godine zatvora, i Ledesma u kućnom pritvoru od aprila 2015. godine, dvojica su glavnih lidera opozicije u Venecueli.
 
Njih dvojica su prošle nedelje pozvali svoje pristalice da bojkotuju izbore za članove Ustavotvorne skupštine, održane na zahtev predsednika Nikolasa Madura.

Lopes je 2014. godine osuđen na 14 godina zatvora zbog uloge u talasu protesta u kojima su stradale 43 osobe. Ledesma, gradonačelnik Karakasa, optužen je za korupciju i kriminalno udruživanje. Njihove porodice su navele da je Maduro odgovaran za njihovu sudbinu. "Odveli su Lopesa i Ledesma kako bi nas uplašili i demoralisali", rekao je poslanik opozicije Fredi Gevara.

Izbore u Venecueli su osudile brojne zemlje, među kojima SAD koje su u ponedeljak uvele direktne sankcije protiv Madura smatrajući ga "diktatorom koji prezire volju svog naroda".

Nikolas Maduro; Autor: EPA

Predsednik Venecuele je odbacio te sankcije, navodeći da neće da poštuje "imperijalističke naredbe". Maduro je na prve reakcije SAD o održanim izborima rekao da ga nije briga šta misle SAD.

"Koga je briga šta govori Donald Tramp! Važno je šta govori narod Venecuele", rekao je Maduro.

Tokom glasanja, koje je bojktovala opozicija smatrajući da je namenjen jačanju vlasti Madura čiji predsednički mandat ističe 2019. godine, zabeleženo je nasilje u kojem je poginulo deset osoba. Broj poginulih od početka talasa protesta u Venecueli koji je počeo 1. aprila, popeo se sad na 120.
(Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE