Svet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Katar je u svojoj žalbi naveo da Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein krše zakone i sporazume o trgoviniObjavljeno: 01.08.2017. 10:46h
Foto: Doha (Katar); Autor: AP
Katar je podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv tri od četiri arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose s Dohom.

U saopštenju od ponedeljka Katar je naveo da je organu STO za rešavanje sporova podneo žalbu u kojoj navodi da Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein krše zakone i sporazume o trgovini. Te tri zemlje i Egipat su početkom juna prekinule diplomatske odnose i saobraćajne veze s Katarom, optužujući ga da podržava terorizam, što Katar negira.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

U žalbi se poziva na "zvaničan i transparentan dijalog i konsultacije" s tri zalivske zemlje i objašnjava na koji način su prekršile trgovinske sporazume i zakone, prema saopštenju katarskih vlasti.
 
Bojkotovanje Katara, navodi se u saopštenju, ne šteti samo toj zemlji, koja je najveći izvoznik tečnog prirodnog gasa na svetu, nego i njegovim trgovinskim partnerima.

Prema pravilima STO, strane u sporu imaju rok od 60 dana da reše problem kroz pregovore. Ukoliko ne uspeju, Katar može da traži osnivanje nezavisne komisije koja može da natera tri zemlje da prekinu izolaciju ili da ih kazni.

Izolacija Katara je za posledicu imala skuplji uvoz i preusmeravanje letova na skupe zaobilazne puteve. Katarski ministar ekonomije i trgovine Ahmed bin Džasem bin Muhamed Al Tani sastao se u međuvremenu u Ženevi sa predsednikom STO i advokatima specijalizovanim za trgovinske sporove.
 
(Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE