Svet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Zabrinutost Sjedinjenih Država i Japana povećana je nakon što je Severna Koreja ispalila interkontinentalnu raketu koja može da dosegne kopno SADObjavljeno: 31.07.2017. 10:05h
Foto: Prolaznici u Pjongjangu posmatraju raketnu probu; Autor: Reuters
SAD i Japan izrazili su zabrinutost zbog "ozbiljne i rastuće pretnje" koju predstavlja Severna Koreja koja je u petak ispalila interkontinentalnu balističku raketu koja može, kako tvrdi Pjongjang, do stigne do američke teritorije.

Bela kuća je saopštila da su američki predsednik Donald Tramp i japanski premijer Šinzo Abe u telefonskom razgovoru ocenili da "Severna Koreja predstavlja direktnu, ozbiljnu i rastuću pretnju za SAD, Japan, Južnu Koreju i druge zemlje".

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Tramp i Abe su se dogovorili da povećaju ekonomski i diplomatski pritisak na Pjongang i ubede druge zemlje da to isto učine Severnoj Koreji.
 
Severna Koreja je u petak ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu, koja je, kako je rekao lider Kim Džong Un, pokazala da njegova zemlja može da pogodi kopno SAD.

"Proba rakete ovog puta je imala za cilj da uputiti ozbiljno upozorenje SAD čije se besmislene primedbe umnožavaju, panično uvode sankcije i vode kampanje pritiska na Severnu Koreju", saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova u Pjongjangu.
Stručnjaci su ocenili da je u petak isprobana raketa jača od prve, ispaljene 4. jula. Prema njihovoj proceni, severnokorejske rakete bi teoretski mogle da pogode čak i istočnu obalu SAD, uključujući Njujork.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli ocenila je da je bespotrebno održati hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN pošto Severna Koreja ne prestaje s kršenjem rezolucija tog tela prema kojima su toj zemlji zabranjeni nuklearni i balistički program.
 
(Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE