Svet

ZACEMENTIRALI PRISUSTVO NA MEDITERANU: Rusija ostaje u sirijskoj vojnoj bazi još najmanje 49 godina

Putin je sinoć potpisao zakon o ratifikaciji protokola sporazuma o raspodeli vazduhoplovne grupe Oružanih snaga Rusije u SirijiObjavljeno: 28.07.2017. 09:08h
Foto: Bašar al Asad; Autor: EPA
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao je federalni zakon o ratifikaciji protokola sporazuma o raspodeli ruskih vazdušnih snaga u Siriji, kojim se predviđa njihov ostanak u sirijskoj vazdušnoj bazi Hmeimim u periodu od 49 godina, uz automatsko produženje na još 25 godina.

U protokolu, koji su ruski i sirijski zvaničnici potpisali u januaru ove godine u Damasku, predviđeno je da Sirija Rusiji obezbedi besplatno korišćenje zemljišta vazdušne baze Hmeimim i instalacija koje se tamo nalaze sve do isteka sporazuma.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Putin je sinoć potpisao zakon o ratifikaciji protokola sporazuma o raspodeli vazduhoplovne grupe Oružanih snaga Rusije u Siriji, nakon što je odobren u oba doma ruske Dume početkom meseca.
 

Dokument je objavljen na zvaničnoj stranici za dobijanje pravnih informacija.

Ova baza predstavlja jedan od najvažnijih resursa ruske vojske od kaa je započela njena intervencija u Siriji u septembru 2015. Od tada, rat se preokrenuo u korist sirijskog predsednika Bašara al Asada, koji je prošlog meseca prvi put posetio ovu bazu.

"Sirijski narod neće zaboraviti da su naša ruska braća stajala rame uz rame s nama u nacionalnom ratu", napisao je Asad u knjizi psetilaca. 

Bašar al Asad; Autor: EPA
 
(Newsweek.rs)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE