Svet

SKANDALOZNO PRIZNANJE JUNKERA: Suhomesnati proizvodi za istok imaju manje mesa

Javna tajna je da u suhomesnatim proizvodima namenjenim istočnim Evropljanima ima manje mesa i više aditiva, iako je cena skoro ista, ili da prašak za veš bolje pere na zapadu Evrope nego na istokuObjavljeno: 28.07.2017. 08:58h
Foto: Žan Klod Junker; Autor: Reuters
Velike svetske kompanije nude proizvode sa različitim i manje kvalitetnim sastojcima pod istom etiketom u različitim zemljama Evropske unije. Da u suhomesnatim proizvodima ima manje mesa i više aditiva, iako je cena gotovo ista, a na Zapadu i niža, a da su prašak za veš i čokolada u istočnoj Evropi slabijeg kvaliteta, potvrdila su brojna nacionalna istraživanja, a konačno isto je priznala i Evropska komisija. Iako smatra da je to neprihvatljivo, Žan Klod Junker kaže da u ovom trenutku nije potrebno donositi nove propise.

"Imaju aposlutno pravo da imaju isti kvalitet proizvoda, tako da ovo pitanje nećemo zanemariti, već moramo dokazati kao Komisija i kao Evropska Unija, da Slovaci nisu građani druge kategorije u Evropi. Svi građani imaju jednaka prava jer imaju jednako dostojanstvo", poručio je Junker.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Takozvana Višegradska četvorka poslednjih godina sve glasnije zahteva da bivše komunističke zemlje prestanu da budu, kako kaže, "kanta za smeće" Evrope i da Česi, Poljaci, Slovaci i Mađari imaju puno pravo da pod istim brendom dobiju robu istog sastava i kvaliteta.
 
Za mene je najvažnije što Evropska komisija i njen predsednik priznaju da problem postoji, a predsednik se obavezao da će posvetiti pažnju ovom ozbiljnom političkom problemu", rekao je predsednik Slovačke Robert Fico.

S druge strane, multinacionalne kompanije brane se da je za lošiji kvalitet njihovih proizvoda u postkomunističkim članicama EU ustvari kriv lokalni ukus potrošača.

Čehe je nasmejalo objašnjenje za drugačiji sastav praška za veš u kojem se navodi da Česi prave drugačije mrlje i da im nije potreban tako dobar deterdžent kao Nemcima. Takođe, prema sličnim navodima građani istočne Evrope naprosto vole manje lešnika u svojim kremovima.
 
(N1)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE