Svet

ODLOŽEN ZAVRŠETAK IZGRADNJE JEDINE DŽAMIJE U ATINI: Muslimani i dalje primorani na molitvu u improvizovanim prostorijama (FOTO)

Džamija, koju grade u kvartu Votanikos, službeno će biti prva džamija u Atini izgrađena nakon 19. vekaObjavljeno: 27.07.2017. 10:09h
Foto: Ulaz u staru pomorsku bazu koja je sada gradilište buduće jedine atinske džamije; Autor: Reuters
Završetak izgradnje prve džamije u Atini odložen je po treći put, pa će svetilište najverovatnije biti završeno do kraja godine, umesto polovinom leta kako je ranije planirano.

Iz građevinske kompanije, koja radi na izgradnji džamije u grčkoj prestonici, za agenciju Anadolija su potvrdili da će izgradnja prve džamije u Atini biti završena krajem godine zbog dodatnih aktivnosti.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Prvobitno je bilo planirano da džamija bude završena do aprila 2017. godine, ali je završetak izgradnje džamije pomeren za jul, nakon što su objekat okupirali protivnici izgradnje.

Grafit na gradilištu jedine atinske džamije na kom piše - ne džamijama; Autor: Reuters

Međutim, ovoga puta rok je probijen, po treći put, zbog dodatnih aktivnosti uređenja prostora u dvorištu džamije, potvrdila je kompanija.

Grčki mediji pišu da Ministarstvo za infrastrukturu nije na vreme potpisalo dodatni ugovor s izvođačem radova zbog čega je cela izgradnja usporena.

Džamija, koja se gradi u četvrti Votanikos, službeno će biti prva džamija u Grčkoj nakon 19. veka.

Džamija će primati oko 350 vernika. Neće biti visoka i neće imati minaret.

Improvizovane prostorije za molitvu u Atini; Autor: Reuters

Vladajuća stranka Siriza podržala je projekat izgradnje džamije vredan 750.000 evra, dok su se predlogu protivili Nezavisni Grci, prenosi AP.

U Atini živi više desetina hiljada muslimanskih migranata i izbeglica koji za molitvu koriste improvizovane prostorije izvan grčke prestolnice.

Broj muslimana u Grčkoj je porastao od izbijanja izbegličke krize, u kojoj je ta država postala najfrekventnija tranzitna ruta u Evropi za ljude koji beže iz zona zahvaćenim konfliktima.

Atina je jedini glavni grad Evropske unije bez džamije ili islamskog groblja.
 
(Al Jazeera Balkans)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE