Svet

EU ZABRINUTA ZBOG NOVIH SANKCIJA RUSIJI: Američka odluka će imati negativne političke posledice

Komisija je navela da ostaje spremna da deluje da zaštiti evropske interese ukoliko američki kongresmeni ne uzmu u obzir njena strahovanjaObjavljeno: 26.07.2017. 16:17h
Foto: Vladimir Putin i Žan Klod Junker; Autor: AP
Evropska komisija izrazila je danas "zabrinutost" zbog usvajanja novih sankcija protiv Rusije u donjem domu američkog Kongresa.

Evropska komisija je navela u saopštenju da je zabrinuta zbog "mogućeg uticaja na energetsku nezavisnost EU" i zbog "mogućih negativnih političkih posledica", i podsetila da je važno da se politika sankcija koordiniše medju svim zemljama G7.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Komisija je navela da ostaje spremna da deluje da zaštiti evropske interese ukoliko američki kongresmeni ne uzmu u obzir njena strahovanja, i ponovila upozorenje koje je dao u maju predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.
 
Predstavnički dom američkog Kongresa juče je gotovo jednoglasno izglasao predlog zakona koji uključuje uvođenje sankcija Rusiji, ali takođe i Iranu i Severnoj Koreji. Zakon još treba da prođe u gornjem domu Kongresa Senatu.

EK je navela da se u tom zakonu predviđa uvođenje sankcija svakoj kompaniji, uključujući i evropskoj, koja doprinosi razvoju, održavanju, modernizaciji ili popravci gasovoda kojim se transportuju energenti iz Rusije.

"U zavisnosti od primene to bi moglo da utiče na infrastrukture koje prenose energetske resurse u Evropi kao i važne projekte za evropske ciljeve energetske diversifikacije, kao što je projekat prirodnog tečnog gasa u Baltiku", navodi se u saopštenju.

Profimedia, Zgrada Evropske Komisije u Briselu

Komisija je navela da će svoju zabrinutost preneti SAD-u diplomatskim putem i navela da će nastaviti da prati proces usvajanja zakona u SAD i njegovu primenu i delovati brzo ukoliko bude potrebno.

Više evropskih zemalja među kojima i Nemačka su besne jer se ovim zakonom pruža mogućnost SAD-u da kazni firme koje rade na gasovodima i naftovodima iz Rusije, tako što bi im na primer ograničila pristup američkim bankama ili ih isključila iz tržišta kapitala u SAD.

Nemačka će razmotriti novi paket američkih sankcija protiv Rusije uz zabrinutost da bi one mogle da utiču na evropske kompanije, rekla je danas portparolka nemačke vlade Ulrike Demer. Ona je rekla da se Nemačka u principu protivi sankcijama sa "ekstrateritorijalnim" efektom i da je važno da EU i SAD blisko koordinišu sankcije protiv Rusije i da će u tom svetu pažljivo razmotriti predlog zakona koji je usvojen u donjem domu američkog Kongresa.
 
(Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE