Svet

PREDSTAVNIČKI DOM KONGRESA UBEDLJIVO: Odobreno uvođenje novih sankcija Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji

Zakon je u Predstavničkom domu Kongresa SAD usvojen sa 419 glasova za, i tri protivObjavljeno: 26.07.2017. 09:42h
Foto: Hasan Rohani, Vladimir Putin i KimDžong Un; Autor: AP / EPA / Reuters
Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je danas gotovo jednoglasno zakon o uvođenju novih sankcija Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji, koji treba da odobri Senat.

Deo zakona koji se odnosi na Rusiju treba da kazni Moskvu zbog njenog uplitanja u predsedničku kampanju prošle godine, a izazvao je otpor predsednika SAD Donalda Trampa i neslaganje u Evropskoj Uniji, jer će imati posledice na evropske kompanije koje imaju energetske projekte u Rusiji.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Zakon je usvojen sa 419 glasova za, i tri protiv.

Tramp je uložio prigovor na zakon, a potrebno je da ga usvoji Senat pre nego što bude poslat predsedniku SAD na potpisivanje.

Bela kuća saopštila je da Tramp još nije odlučio da li će staviti veto na taj zakon.
 
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je povodom izglasavanja novih sankcija Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji u Predstavničkom domu Kongresa SAD da su "akcije korak ka uništenju mogućnosti za normalizaciju odnosa Rusije i SAD", preneo je Tass.

"Ovo što se dešava nema veze sa zdravim razumom. Autori i sponzori tog zakona čine ozbiljan korak ka uništenju mogućnosti za normalizaciju odnosa sa Rusijom", rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, Moskva "neće reagovati emotivno" i želi nastavak dijaloga i kompromis sa SAD "o pitanjima značajnim i za Rusiju i za SAD", gde spadaju terorizam i neširenje oružja za masovno uništenje.

Predsednik Donald Tramp govori u Kongresu pred potpredsednikom Majkl Pensom (levo) i predsednikom Zastupničkog doma Polom Rajanom; Autor: Rojters

On je rekao da je usvajanje zakona izbor neprijatelja Rusije, koje je nazvao "puštenim s lanca", i da će Moskva prema tome i posmatrati Ameriku - kao "izvor opasnosti".

"To mora da se razume i ponaša u skladu sa tim: odmereno, razumno i mirno", rekao je Rjabkov i dodao da su SAD obaveštene o mogućim uzvratnim akcijama Rusije iako "današnji Vašington ne sluša nikoga osim sebe".

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je juče zakon koji predviđa oštrije sankcije protiv ;Rusije, Irana i Severne Koreje. Zakon moraju potvrditi i Senat i predsednik Donald Tramp, ali nema naznaka da će biti protivljenja.
 

(Agencije)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE