Svet

KINESKE UVEZENE MLADE: Seks trafiking kao izlaz iz problema 30 miliona neženja

Dok priče o Kinezima koji "pronalaze ljubav na neočekivanom mestu" na društvenim mrežama i u međunarodnoj štampi fasciniraju javnost, iza njih se krije daleko mračnija realnostObjavljeno: 25.07.2017. 14:48h
Foto: Ilustracija: Kineske mlade; Autor: Reuters
Iako izreka govori "ljubav ne košta, ona je neprocenjiva", u Kini, od šangajskih mladoženja se očekuje da plate i do 147.000 dolara miraza. Rastuća cena, izazvana manjkom Kineskinja, primorava mnoge Kineze da mladu traže u inostranstvu.

Verovali ili ne, mnogi se okreću Istočnoj Evropi, inspirisani viralnim postovima na društvenim mrežama o Kinezima koji su oženili mlade, lokalne devojke. Čak su se i državne novine "uključile u kolo" objavljivanjem tekstova o prednostima odlaska u inostranstvo.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSDv

Global Times, objavio je profil Juana Šankaja, razvedenog umetnika iz Pekinga koji je otišao u Istočnu Evropu u potrazi za ljubavlju. Prema Juanu, istočnoevropske žene ne mare za vaše bogatstvo. "Ono što ih stvarno zanima jeste da li muškarci imaju dobar karakter i kakav je njihov stav prema porodici", rekao je Juan, koji se zabavlja sa Ukrajinkom.

"Poslednjih godina, sve više mojih prijatelja odlučuje da ode u Istočnu Evropu u potrazi za suprugom. Mnogi su već to uradili", dodao je Juan.
 
Dok priče o Kinezima koji "pronalaze ljubav na neočekivanom mestu" na društvenim mrežama i u međunarodnoj štampi fasciniraju javnost, iza njih se krije daleko mračnija realnost.

Sklapanje braka u Kini ometa čitav niz demografskih faktora, tradicionalnih običaja i ekonomskih faktora. U srži problema leži disbalans uizmeđu polova, odnosno znatno veći broj Kineza, od Kineskinja odgovarajuće starosti za brak. 

Rezultat toga jeste da muškarci odlaze u ekstreme u potrazi za mladom, pa dok pripadnici srednje klase odlaze u Istočnu Evropu, oni u ruralnim oblastim okreću se tradicionalnijim metodama kao što je "narudžbina mlade preko pošte" iz jugoistočne Azije. Ovi faktori doveli su do procvata trafikinga i ilegalne seks industrije.

Prošlog meseca u izveštaju Stejt departmenta, za Kinu se navodi da "ne zadovoljava minimalne standarde za eliminaciju trafikinga i ne ulaže značajne napore da to popravi". U odnosnu na prošlu godinu, Kina je u izveštaju pala u kategoriju 3, što je najgora od svih kategorija u ovoj oblasti.

Ukrajinke u Odesi; Autor: Profimedia

Značajan pokretač seks trafikinga u Kini predstavja efekat društvenog eksperimenta poznatog kao "politika jednog deteta". Od kada je uvedena 1979, politika jednog deteta postavila je pred Kinu brojne demografske izazove.

Kako je tradicionalno patrijarhalno društvo, politika jednog deteta izazvala je ogroman broj selektivnih abortusa, odnosno ciljnog odbacivanja ženske dece. Rezultat je današnja visoka nejednakost u broju muškaraca i žena. Prema vladinim procenama, do 2020. biće najmanje 30 miliona više muškaraca nego žena bračne dobi.

U svetlu ovih trendova, venčavanje je postalo nacionalni imperativ. Upravo zbog toga je i vlast počela da podstiče građane da odlaze u inostranstvo u potrazi za suprugom.

Ipak, za siromašnije, neobrazovane neženje iz ruralnih oblasti, postoji znazno manje opcija. Kako se u Kini na udavanje ženske dece gleda kao na priliku za napredak u ekonomskom i statunom smislu, žene sve masovnije napuštaju sela i odlaze u gradove u potrazi za bogatijim muškarcima.

Ilustracija: Kineski par; Autor: AP

Ova migracija dovela je do pojave takozvanih kineskih "sela neženja" - provincijalnih gradova u kojima živi ogroman groj muškaraca neženja i nesrazmerno mali broj neudatih žena. U nekim selima, situacija je toliko ekstremna da dečaci počinju potragu za suprugom već u 10. godini života.

Davanjem prednosti muškoj deci, kineski roditelji takođe su podigli vrednost ženske dece. Od mladoženje se očekuje da porodici mlade da određen miraz, a kako je konkurencija ogromna, cene su drastično skočile. Nedavna studija je pokazala da prosečan mladoženja iz Pekinga plaća oko 30.000 dolara plus stan, dok je pre četiri godine prosečan "miraz" iznosio samo 1.500 dolara.

Veliki skok u iznosu miraza zabeležen je i u provincijama, gde se suma popela sa 3.000 na 13.000 dolara. Tako je zabeleženo da je samo u jednom selu u planinama provincije Henan, 20 muškaraca oženjeno s ženama iz Vijetnama jer njihov miraz iznosi smao 3.200 dolara, odnosno, četvrtinu cene lokalne Kineskinje.

Iako se mnoge Vijetnamke venčavaju s Kinezima dobrovoljno, mnogobrojne su i one koje su primorane. Najčešće su u pitanju maloletne devojčice koje su zapravo žrtva seks trafikinga. Nema mnogo statističkih podataka koji se bave ovim problemom, ali poznaro je, kako je objavilo kinesko Ministarstvo javne bezbednosti, da je u okviru posebne kampanje vlasti spaseno 17.746 žrtava seks trafikinga.

Ilustracija: Kinesko venčanje; Autor: AP

Žrtve najčešće dolaze iz Vijetnama, zemlje koja je naričito pogtođena seks trafikingom. Meštani sela blizu poroizne vijetnamsko-kineske granice kažu da žive u konstantnom strahu od kidnapera koji u ovim oblastima otimaju devojčice i prebacuju ih u Kinu.

Kineski pokušaji zaustavljanja trgovine ljudima nisu bili naročito intenzivni. Stručnjaci Stejt departmenta navode kako je glavni problem "guranje problema pod tepih" zbog prevelikog pritiska "potražnje" novonastalog "tržišta" koje pokreću kulturni pritisak na neženje, tradicionalni običaji i kineski oblik kapitalizma. Neudate žene bukvalno s dobile tržišnu, monetarnu vrednost.

Zbog toga, ako je Kina ozbiljna u nameri da stane na put seks trafikingu, prva stvar koju treba izvesti jeste promeniti kulturne norme u vezi s brakom i izboriti se sa slikom braka kao finansijske transakcije. Čak i ako uspe da se izbori s trafikingom, pred Kinom je ogroman demografski problem otelotvoren u 30 miliona neženja.
 
(Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE