Svet

​NEOČEKIVANI ZAOKRET U POLJSKOJ: Predsednik stavlja veto na kontroverznu pravosudnu reformu

"Poljskoj je veoma potrebna reforma pravosuđa ali mudra reforma koja će pojačati osećanje da postoji pravda", kazao je danas predsednik DudaObjavljeno: 24.07.2017. 11:31h
Foto: Protesti protiv pravosudnih reformi u Poljskoj; Autor: Reuters
Predsednik Poljske Andžej Duda neočekivano je danas saopštio da će staviti veto na dva od tri zakona kontroverzne pravosudne reforme zbog koje Poljskoj u Evropskoj uniji prete sankcije, jer promene u pravosuđu jesu potrebne, ali se ne slaže satime da generalni tužilac istovremeno ministar pravde dobije pojačana prava u izboru sudija i rada sudova.

"Poljskoj je veoma potrebna reforma pravosuđa ali mudra reforma koja će pojačati osećanje da postoji pravda", kazao je danas predsednik Duda.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

On je upozorio da je oko te reforme koju su po hitnom postupku bez javne rasprave, uprkos otporu opozicije i demonstracijama desetina hiljada Poljaka širom zemlje, progurali vladajući konzervativci obavio vrlo široke konsultacije sa nizom stručnjaka i pravnika.
 
"Žalim što mi Zakon o Vrhovnom sudu nije predstavljen u fazi predloga, zato je odluka sledeća: stavljam veto na Zakon o Vrhovnom sudu i istovremeno na Zakon o Nacionalnom sudijskom savetu", kazao je Duda.

Već deveti dan ne jenjavaju burni protesti desetina hiljada Poljaka u preko 80 gradova širom zemlje i ispred poljskih ambasada u 20 gradova Evrope kada svako veče mase izlaze pred sudove sa zapaljenim svecama u rukama da zahtevaju od predsednika Dude da stavi veto na tri zakona pravosudne reforme uz skandiranje "slobodni sudovi", "tri puta veto" i "budi muško, stavi veto".

Andžej Duda; Autor: EPA

Ti zakoni reorganizuju rad opštih sudova, uvode politicka nominovanja u Nacionalni sudijski savet koji su do sada birale same sudije a koji nadzire nezavisnost sudova od politicara i raspuštaju Vrhovni sud da bi nove sudije izabrao ministar pravde.

Veto šefa države znači da će o ta dva ključna zakona koji su izazvali najviše pro- testa morati ponovo da raspravlja parlament i da pokuša kvalifikovanom većinom od tri petine poslanika, koliko vladajuća stranka ne može da okupi, da pokuša da veto nadglasa.
 
(Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE