Svet

SKRIVENI MIKROFON UHVATIO NETANIJAHUOV RAZGOVOR S ORBANOM: To što EU radi je ludački! Oni su jedini na svetu (FOTO, AUDIO)

Netanijahuove reči došle su u kontekstu razgovora o zidovima na granicama, pošto je prethodno mađarski premijer Viktor Orban upravo od Izraela tražio "stručnu pomoć i iskustvo" u postavljanju ograde na granici sa Srbijom i HrvatskomObjavljeno: 20.07.2017. 12:54h
Foto: Benjamin Netanijahu i Viktor Orban; Autor: EPA
Tokom sastanka u Budimpešti, mikrofon koji je slučajno ostao uključen, zabeležio je deo razgovora izraelskog premijera Benjamina Netanijahua sa premijerima zemalja Višegradske grupe, odnosno Češke, Mašarske, Poljske i Slovačke, kojima je Netanijahu priznao da ciljno napada mete u Siriji, kao i da Evropska unija postavlja "ludačke" uslove za dobre odnose s Izraelom. Izraelski list Haaretz, okačio je na internet snimak razgovora izraelskog premijera.

Nakon sastanka s Makronom, tokom kog je Netanijahu istakao kako primirje u Siriji može "omogućiti uspostavljanje vojnog prisustva Irana i njegovih proksi snaga", jasno je da je izraelski premijer uzeo stvari u svoje ruke.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Govoreći o tome kako "Iran stvara teroristički front" u Siriji, Netanijahu je u snimljenom razgovoru rekao: "Kada ih vidimo da prebacuju oružje Hezbolahu, mi ih povredimo. Uradili smo to desetinu puta".
 
Netanijahuove reči došle su u kontekstu razgovora o zidovima na granicama, pošto je prethodno mađarski premijer Viktor Orban upravo od Izraela tražio "stručnu pomoć i iskustvo" u postavljanju ograde na granici sa Srbijom i Hrvatskom. Netanijahu je rekao premijerima Višegradske grupe kako je Izrael "blokirao granicu ne samo ka Egiptu, već i na Golanskoj visoravni".

Vidi se i da je Netanijahu verbalno pokušavao da ostane na terenu politike kakvu vode lideri Višegradske grupe. Govoreći o odnosima sa EU, Netanijahu je rekao: "Nemojte potkopavati jednu evropsku, zapadnu zemlju koja brani evropske vrednosti i interese i sprečava novu masovnu migraciju."

"EU potkopava sopstvenu bezbednost potkopavanjem Izraela", dodao je Netanijahu, misleći pre svega na podršku EU Palestini.

Benjamin Netanijahu s premijerima Višegradske grupe; Autor: Fonet

"Evropska unija je jedino udruženje država na svetu koje uslovljava odnose s Izraelom, politički ih uslovljava", požalio se Netanijahu i dodao: "Jedini koji uslovljavaju udruživanje s Izraelom - sporazum sa EU o udruživanju - to je apsolutno, ako mogu reći, ludački! To je ludo. Ne govorim o mojim interesima ili interesima Izraela. Govorim o interesima Evrope".

Razgovor koji je Netanijahu vidui, slučajno je prenošen u bubice reportera, mada su njegovi ljudi to brzo otkrili i prekinuli prenos, prenosi Haaretz.


 
(Newswek.rs)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE