Svet

NAJVEĆA IKAD VIĐENA: Ledena santa teška trilion tona se odvojila od Antarktika (FOTO, VIDEO)

“Odvajanje se dogodilo između ponedeljka 10. jula i srede 12. jula kada se santa od 5.800 kvadratnih kilometara i zvančino odvojila“, navodi se u saopštenjuObjavljeno: 12.07.2017. 14:35h
Foto: Pukotina na lededoj ploči Larsen C ; Autor: Reuters
Ogroman ledeni breg mase hiljadu milijardi tona, jedan od najvećih ikad viđen, odlomio se od Antarktika, saopštili su danas istraživači britanskog univerziteta Svonsi.

"Formacija se dogodila između ponedeljka i srede", naveli su naučnici koji prate šta se događa s tim ogromnim blokom leda. ; Odlomljeni ledeni breg je površine oko 6.000 kvadratnih kilometara, dva puta veći od površine Beograda.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Ledeni breg se odlomio od ledenog grebena Larsen C, i tim odvajanjem je, prema naučnicima, promenjen oblik antarktičkog poluostrva.

Pukotina dugačka nekoliko kilometara na lededoj ploči Larsen C nalazi se već dugi niz godina, a počela je da se proširuje krajem prošle godine. 
 
“Odvajanje se dogodilo između ponedeljka 10. jula i srede 12. jula kada se santa od 5.800 kvadratnih kilometara i zvančino odvojila“, navodi se u saopštenju Univerziteta Swansea – “Ploča koja će najverovatnije biti nazvana A68, teška je više od trilion tona“ 

Konačno odvajanje zabeležio je satelit NASA Aqua MODIS čije su slike potvrdile i vreme kada se proces završio.
 
“Mesecima smo očekivali da će se ovo gododiti i iznenađeni smo koliko je dugo bilo potrebno da se konačno odvoji. Santa je jedna od najvećih ikada viđenih, a njen dalji razvoj je teško predvideti. Za sada je u jednom komadu, ali je vrlo verovatno da će se razbiti na manje delove“, kaže profesor Adrijan Lakmen dodajući da će u ovoj oblasti plutati narednih nekoliko decenija, dok će neki njeni delovi krenuti južnije ka toplijim vodama.


 
(Agencije)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE