Svet

MOSKVA PREDLAŽE IZMENE: Rusija u UN blokirala deklaraciju o uvođenju oštrih mera protiv Severne Koreje

Ruski predstavnici u UN su sa svoje strane naveli da nisu blokirali deklaraciju, već da su samo sugerisali Amerikancima da unesu "odgovarajuće izmene"Objavljeno: 07.07.2017. 11:15h
Foto: Pomoćnik ruskog ambasadora pri UN Vladimir Safronkov; Autor: Reuters
Rusija je noćas blokirala u UN američki predlog deklaracije kojim se poziva na "značajne mere" protiv Severne Koreje, smatrajući da u svojoj poslednjoj raketnoj probi Pjongjang nije koristio interkontinentalnu raketu nego raketu srednjeg dometa.

SAD su posle isplajivanja rakete u utorak 4. jula ocenile da se radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi, što predstavlja veliki uspeh za vlasti u Pjongjangu, čiji cilj je da mogu nuklearnim raketama da stignu do teritorije SAD.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

U tekstu koji su predložile SAD podseća se da se Savet bezbednosti ranije složio da se "preduzmu nove značajne mere" protiv Severne Koreje u slučaju nove probe nuklearne ili balističke rakete, i da će u tom slučaju UN početi odmah da rade na tim merama.
 
Tekst oštro osuđuje raketnu probu i priprema teren za nacrt rezolucije kojom bi se uvele još oštrije sankcije Severnoj Koreji.

Ruski predstavnici u UN su sa svoje strane naveli da nisu blokirali deklaraciju, već da su samo sugerisali Amerikancima da unesu "odgovarajuće izmene".

Ruska delegacija ne može da prihvati da se navede da se radi o probnom lansiranju interkontinentalne balističke rakete, navela je ruska delegacija u saopštenju i ponovila da rusko ministsarstvo odbrane smatra da se radilo o raketi srednjeg dometa.

Pošto je Vašington odbio da iz teksta izbaci pominjanje interkontinentalne rakete, pregovori o tom tekstu su završeni, navele su diplomate. Saopštenja u Savetu bezbednosti treba da se usvoje jednoglasno.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli; Autor: Reuters

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli je rekla u sredu da će narednih dana predstaviti predlog za nove sankcije i ocenila da najnovija severnokorejska proba predstavlja jasnu vojnu eskalaciju, i upozorila da su SAD spremne da upotrebe vojnu silu, ali da ne bi volele da idu u tom pravcu.

Američki predsednik Donald Tramp juče je tokom posete Varšavi obećao Severnoj Koreji da će dobiti "oštar" odgovor na njeno lansiranje interkontinentalne balističke rakete."Pozivam sve zemlje da se suprotstave toj globalnoj pretnji i da javno pokažu Severnoj Koreji da ima posledica za njeno vrlo, vrlo loše ponašanje", rekao je juče Tramp u Varšavi.

Kina je međutim odmah pozvala da se izbegnu reči i dela koje bi mogla da pogoršaju tenzije na Korejskom poluostrvu. 
 
(Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE