Svet

BOGAĆENJE NA RAČUN PRIRODE: Ova zemlja krije svetski centar ilegalne trgovine slonovačom

Oko 80 odsto slonovače iz Afrike prođe kroz samo jedan grad u ovoj zemljiObjavljeno: 04.07.2017. 12:56h
Foto: Kineski umetnik pravi figure od slonovače; Autor: Reuters
Američka Agencija za istraživanje životne sredine saopštila je danas da su njeni istražitelji otkrili da je malo poznati grad Šuidong u južnoj Kini veliki centar šverca slonovače u režiji kriminalnih grupa.

U izveštaju te grupe navodi se da su istražitelji na tajnom zadatku, predstavljajući se kao kupci, otkrili mrežu od gotovo 20 klanova koji se bave trgovinom slonovačom i locirali jedan od centara isporuka u Mozambiku.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Prema izveštaju, 80 odsto slonovače pribavljene krivolovom koja se iz Afrike krijumčari u Kinu prođe kroz Šuidong. Asošiejted pres piše da je tu cifru nemoguće potvrditi.
 
Kina je preduzela korake da smanji potražnju za slonovačom, koju grupe za zaštitu životinja krive za ubijanje desetina hiljada afričkih slonova godišnje. Kina je u martu počela da zatvara fabrike za graviranje i planira da do kraja godine potpuno zabrani trgovinu slonovačom, dok Hongkong, takođe centar ilegalne trgovine životinjama, to planira da učini do 2021.

Američki aktivisti smatraju da Kina političke mere mora da isprati njihovim strogim sprovođenjem. Njihovi istražitelji su iz razgovora s kriminalcima u Šuidongu saznali detalje njihovih operacija i metode rada.

Mozambik je postao omiljeno mesto kineskih švercera pošto je susedna Tanzanija
pojačala mere protiv njih. 
 
(Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE