Svet

Zaliv pod kontrolom: Egipat ustupio dva strateški važna ostrva Saudijskoj Arabiji (FOTO)

Ostrva se nalaze na ulazu u Zaliv Akaba i biće zvanično označena da su u saudijskim vodama na osnovu sporazuma objavljenog u subotu u KairuObjavljeno: 13.04.2016. 15:57h
Foto: Mirovne snage napuštaju ostrvo Tiran, Foto: Wikipedia
Egipat je ustupio Saudijskoj Arabiji dva ostrva, Tiran i Sanafir, u strateškom Tiranskom moreuzu.

Izrael se saglasio s namerom Egipta, izjavio je izraelski ministar odbrane Moše Jalon.

On je istakao da se Rijad obavezao da će poštovati relevantne uslove izraelsko-egipatskog mirovnog sporazuma iz 1979. godine kojim se Izraelu garantuje slobodan prolaz brodova kroz Tiranski moreuz. U tom zalivu i Crvenom moru Izrael ima samo jednu luku Ejlat.
Ostrva Tiran i Sanafir na izlazu iz Zaliva Akaba, Foto: Google Maps Printscreen
Izraelski mediji protumačili su potez kao znak jačanja saradnje Saudijske Arabije i Izraela koji nemaju zvanične odnose .

Ostrva se nalaze na ulazu u Zaliv Akaba i biće zvanično označena da su u saudijskim vodama na osnovu sporazuma objavljenog u subotu u Kairu, koji ih je kontrolisao od Londonske konvencije 1840. godine.
Saudijski kralj Salman i egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi, Foto: Reuters
Izraelski list Harec navodi da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu unapred obavešten o egipatsko-saudijskom dogovoru i da nije imao primedbi. Obaveštene su i SAD koje su posredovale u postizanju mirovnog sporazuma između Izraela i Egipta, rekao je Jalon.

Egipat je 1967. blokirao Tiranski moreuz, što je za Izrael bio ključni razlog koji je doveo do šestodnevnog rata. Na osnovu mirovnog sporazuma iz 1979. s Izraelom, Kairo je obećao da će poštovati slobodu pomorskog saobraćaja i civilnog i vojnog u Akabi i Ejlatu, odnosno slobodan prolaz izraelskih brodova. Saudijska Arabija je obećala da će poštovati to isto kada preuzme ostrva, rekao je juče Jalon.
Ostrvo Tiran, Foto: Wikipedia
Izraelski poslanik iz desničarskog vladajućeg Likuda Cahi Hanegbi istakao je da sporazum o ostrvima ne smeta Izraelu.

"Saudijci koji su posvećeni slobodi pomorstva na osnovu međunarodnog prava neće naneti štetu suštini sporazuma između Egipta i Izraela, a sloboda saobraćaja u Akabi i Ejlatu će ostati kako i jeste", rekao je Hanegbi.

Međutim, Rijad se, uprkos oceni izraelskih medija, i dalje hladno odnosi prema Izraelu.
Pogled na ostrvo Tiran iz egipatskog letovališta Šarm el Šeik, Foto: Wikipedia
"Neće biti direktnih odnosa između kraljevine i Izraela zbog povratka ostrva", rekao je u nedelju saudijski ministar spoljnih poslova Abdel al-Džubeir egipatskoj televiziji CBC.

On je aludirao i na egipatsko-izraelske odnose i rekao da postoji sporazum i obaveze koje je Egipat preuzeo u odnosu na ta ostrva i da im je kraljevina posvećena.
Ilustracija: Ulice Rijada, Foto: Pixabay
Neki izraelski komentatori su sugerisali da bi dogovor o ostrvima i plan da se izgradi most koji povezuje Saudijsku Arabiju i Egipat mogao olakšati islamistima da stignu do Sinaja. Hanegbi je to odbacio kao paranoičnu zabrinutost i pozdravio približavanje sunitskih arapskih država koje dele izraelsko neprijateljstvo sa šiitskom muslimanskom silom Iranom i njenim saveznikom u Libanu, Hezbolahom, kao i sunitskim islamističkim pobunjenicima u regionu. On je istakao da Izrael ima interes da poširi saradnju s osovinom sunitskih zemalja koja se bori protiv radikalne osovine koju predvodi Iran.

Tiranski moreuz je jedini vodeni prolaz iz Ejlata u otvoreno more i izraelska mornarica ga koristi da izvodi vojne vežbe koje nisu moguće u Zalivu Akaba. (Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SvetNAJŠEROVANIJE