Srbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava žaljenje i ozbiljnu zabrinutost zbog gašenja magazina Njuzvik (Newsweek) SrbijaObjavljeno: 04.08.2017. 17:43h
Foto: Printscreen, NUNS
NUNS žali zbog gašenja časopisa koji je profesionalnom uređivačkom politikom i raznovrsnim sadržajem, posebno obradom specifičnih nekomercijalnih tema od javnog značaja zauzimao posebnu poziciju u srpskoj galaksiji štampe.

Takođe, NUNS je zabrinut zbog obrazloženja izdavača Njuzvika, Adrija Medija grupe (AMG), u kojem se tvrdi da je prestanak izlaženja tog magazina posledica “progona” ove medijske kompanije po nalogu vlasti i predsednika Republike. AMG poseduje licencu za objavljivanje Njuzvika u Srbiji i Crnoj Gori  do kraja 2024. godine ali, kako je saopšteno, zbog "hajke vlasti i zloupotrebe svih institucija, ovaj uticajni magazin će nestati s tržišta". AMG ukazuje da je "dvomesečna protivpravna blokada svih računa kompanije koja je uvedena bez obrazloženja kao i bez preciziranja iznosa nepostojećeg (poreskog) duga", dovela do toga da časopis bude ugašen.

Ne ulazeći u opravdanost pomenutih tvrdnji AMG, NUNS smatra da je medijsko tržište u Srbiji politički kontrolisano i da u praksi nisu zaživela zakonom propisana pravila i mehanizmi koji bi trebalo da obezbede punu slobodu medija.

Suprotno tržišnoj logici, funkcionisanje i opstanak medija neposredno zavise od političke volje i moći što direktno ugrožava njihovu civilizacijsku ulogu i misiju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva. 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 03.08.2017.

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SrbijaNAJŠEROVANIJE