Srbija

PLAŠI SE IZRUČENJA: Albanac koji je upravljao dronom sa zastavom Velike Albanije tražio azil u Hrvatskoj

Albanac Ismail Morina tereti se za podsticanje krivičnih dela među narodima i preti mu kazna od osam godina zatvoraObjavljeno: 31.07.2017. 14:44h
Foto: Ismail Morina (levo); Izvor: Public
Albanac Ismail Morina, koji je uhapšen u Hrvatskoj po poternici Srbije zbog skandala sa dronom sa zastavom "velike Albanije" tražio je politički azil u Hrvatskoj kako bi izbegao izručenje Srbiji, piše danas Balkan insajt pozivajući se na izjavu Morininog advokata.

Advokat Ismaila Morine Darko Butigan potvrdio je danas za BIRN da je njegov klijent podneo zahtev za politički azil u Hrvatskoj i da želi da izbegne izručenje Srbiji jer misli da neće imati fer suđenje.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Morina je osumnjičen da je 14. oktobra 2014. upravljao dronom sa zastavom "velike Albanije" koji je leteo iznad stadiona u Beogradu tokom fudbalske utakmice Srbije i Albanije, posle čega je došlo do sukoba navijača na terenu, a utakmica je prekinuta.
 
On je u junu uhapšen u Hrvatskoj po poternici Srbije, a sud u Dubrovniku je prošlog četvrtka odlučio da ga izruči Srbiji. Butigan se na tu odluku žalio Vrhovnom sudu Hrvatske koji nema definisan rok do kada mora da odluči o žalbi posle čega odluku Suda treba da potvrdi i resorni ministar.

"Obično je Vrhovnom sudu potrebno dva do tri meseca da odluči po žalbi, ali sada će zahtev za azil odložiti izručenje za šest do deset meseci", rekao je Butigan.

Reuters, Stefan Mitrović uzima zastavu Velike Albanije

U subotu je Fudbalski savez Albanije pozvao albansku vladu da "pravno interveniše" i da spreči izručenje Srbiji Ismaila Morine. Prethodno je, u petak, albanski ministar pravde pozvao svog hrvatskog kolegu da suspenduje zahtev za ekstradiciju Morine u Srbiju jer nije u skladu sa evropskim konvencijama o izručenju i ljudskim pravima.
Fudbalski savez u nedelju je najavio žalbu zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

BIRN podseća da je Morina razljutio srpske nacionaliste zbog drona sa zastavom "velike Albanije" tokom utakmice u Beogradu, dok mu se albanski nacionalisti iz istog razloga dive i smatraju ga herojem.

Sasa Pavlić Koky, Dron

Butigan je za albansku televiziju Top čenel rekao da Srbija Morinu tereti za podsticanje krivičnih dela među narodima za šta je zaprećena kazna do osam godina zatvora.

BIRN dodaje da se Morina sukobljavao sa zakonom i u Albaniji. Bio je uhapšen u oktobru 2015, kada je kod njega pronađeno oružje i 36 ulaznica za fudbalsku utkamicu protiv Srbije u Elbasanu. Oslobođen je u decembru.
 
(Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SrbijaNAJŠEROVANIJE