Srbija

SVE VEĆI BROJ UGROŽENIH: Uzrok nasilja u Srbiji - ekonomska i socijalna nesigurnost

"Ne možemo više da ćutimo pred činjenicom da se svakim danom sve više potvrđuje koliko kao društvo sve više propadamo u ambis, iz kojeg nam nema povratka", ističe se u saopštenju Konfederacije slobodnih sindikataObjavljeno: 13.07.2017. 17:12h
Foto: Beskućnik u Beogradu; Autor: Filip Plavčić
Uzrok širenja nasilja u Srbiji je ekonomska i socijalna nesigurnost, ocenila je danas Konfederacija slobodnih sindikata, koja je zatražila od vlasti sistemske promene da bi se zaštitili životi građana.

"Nismo u mogućnosti da izdržavamo svoje porodice od sve manjih zarada, niti da izađemo iz 'dužničkog ropstva' i sve većih dugova, nemamo adekvatnu besplatnu zdravstvenu zaštitu, nemamo ni adekvatnu socijalnu zaštitu i pomoć države za sve veći broj ugroženih kategorija građana", navodi se u saopštenju.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Povodom jučerašnjeg ubistva deteta i majke u Beogradu, sindikat je zatražio da vlasti obzbede uslove za dostojanstven i bezbedan rad i život bez nasilja.
 
"Ne možemo više da ćutimo pred činjenicom da se svakim danom sve više potvrđuje koliko kao društvo sve više propadamo u ambis, iz kojeg nam nema povratka", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da Srbija nije socijalno odgovorna država već da je "očigledna borba za vlast, lično bogaćenje, privilegije i lažna obećanja".

"Upozoravali smo na diskriminatorske zakone, koji se na silu donose i kojima nam sve više uskraćuju pravo na rad, bezbedne uslove za rad i pristojnu zaradu, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, sa kojom običan radnik može normalno da živi sa porodicom. Upozoravali smo da bez poštovanja dostojanstva običnog radnika, nema ni pravičnog i socijalno odgovornog društva", navela je Konfederacija slobodnih sindikata.
 
(Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SrbijaNAJŠEROVANIJE