Srbija

UDRUŽENI SINDIKATI SRBIJE: Premijerka da objavi ugovor sa Fijatom, pa da otklonimo sumnje!

"Opravdano se bojimo da premijerka ne razume svoj položaj, niti shvata situaciju radnika Fijata", saopštila je SlogaObjavljeno: 11.07.2017. 15:51h
Foto: Fabrika Fiat Krajsler u Kragujevcu; Autor: Profimedia
Sindikat Sloga danas je od premijerke Srbije Ane Brnabić zatražio da obelodani ugovor Vlade Srbije i italijanskog Fijata o fabrici automobila u Kragujevcu, kako bi se otklonile sumnje da se Fijat sprema da napusti Srbiju zbog isteka tog ugovora.

U saopštenju Sloge je nevedeno da je štrajk radnika u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) "posledica očigledno lošeg i po radnike i državu štetnog ugovora koji je i dalje državna tajna, budući da Srbija italijanskom automobilskom gigantu godinama izdvaja subvencije, oslobađa ga brojnih poreza i daje mu jeftinu radnu snagu".

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

"To što premijerka apeluje na prekid štrajka kako bi se selo za pregovarački sto, uz konstataciju da su 'Srbija, Fijat i sami radnici mnogo izgubili i da više nema ni minuta za gubljenje', pomalo liči na nameru da se sva krivica mogućeg odlaska Fijata iz Srbije prebaci na radnike zbog štrajka", ističe Sloga.

Ocenjeno je da je "tačno da nema više vremena za gubljenje, ali za vreme koje radnici provode u slabo plaćenom radu i životu koji na sve liči, samo ne na život koji bi bio pristojan i dostojan čoveka, zbog čega su upravo radnici Fijata započeli štrajk".
 
"Opravdano se bojimo da premijerka ne razume svoj položaj, niti shvata situaciju radnika Fijata koji samo traže početak ispunjenja obećanja o boljem životu koji je obećao njen predhodnik, a koji je odlaskom sa tog mesta upravio nju postavio na funkciju premijera sa vrućim kestenom koji sada očigledno ne može da drži u ruci", ukazao je sindikat Sloga.

SSSS traži uklanjanje znaka Fijata na ulazu u grad Savez samostalnih sindikata Kragujevca zatražio je da se, zbog nepoštovanja zakona Srbije i lošeg odnosa prema radnicima u fabrici u Kragujevcu, ukloni znak Fijata na ulazu u grad.

Na ulasku u Kragujevac je 6. maja 2012. postavljen znak kompanije FCA, koji simbolizuje višedecenijske veze automobilskog giganta i Kragujevca.

Skulptura autorskog tima Agencije Alfa projekt visoka je 10 metara i široka 13 metara.

Zbog odbijanja FCA da pregovara sa Štrajkačkim odborom, čime krši Zakon o štrajku, a državni organi im tolerišu takvo ponašanje, kao i nepoštovanja radnika u Kragujevcu, koji rade za manje zarade od svih radnika u Fijatovim fabrikama u svetu, sindikat je pokrenuo inicijativu za uklanjanje znaka.

Dragan Kadić, Fijat 500L

Umesto tog znaka, sindikat smatra da treba postaviti znak posvećen nekadašnjoj fabrici Zastava automobili i njenom najpopularnijem vozilu - "Fići", koji se 30 godina proizvodio u Kragujevcu.

Štrajk radnika fabrike FCA počeo je 27. juna a zahtevi su povećanje zarada, zapošljavanje novi radnika ili drugačija organizaciju posla.

Predstavnici Vlade Srbije i Fijat grupe potpisali su septembra 2008. godine ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fariku Zastava automobile, vredan oko 950 miliona evra.

Srbija se, pored direktnih ulaganja u fabriku, obavezala da Fijatu omogući dodatne podsticaje u roku od 10 godina, znatno poresko oslobođenje, obezbeđivanje infrastrukture i besplatno zemljište za proširenje kapaciteta, oslobađanje od lokalnih poreza i taksi.
 
(Beta/FoNet)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SrbijaNAJŠEROVANIJE