Srbija

Puštena u rad nova trafostanica u Mirijevu

Od sada samo pravim čudom može da se dogodi da u Beogradu struja nestane na duže od nekoliko minuta. A i sredstva od uštede u gubicima u prenosu očekujemo u budžetu, istakao je VučićObjavljeno: 02.11.2015. 16:19h
Foto: Tanjug / Zoran Žestić, Otvaranje trafo stanice u Beogradu
U naselju Mirijevo danas je Javno preduzeće Elektromreža Srbije (EMS) pustila u rad novu trafostanicu koja će obezbediti uredno snabdevanje Beograda električnom energijom i smanjiti gubitke na prenosnoj mreži. Vredost tog projekta je 28,6 milona evra, od čega je izgradnja trafostanice koštala 17,9 miliona evra, a novac je obezbedio EMS.

Puštanju u rad trafostanice (TS) "Beograd 20" prisustvovao je premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da je taj objekat od velikog značaja i za energetsku stabilnost cele Srbije, kao i da će obezbediti uštede u gubicima u prenosnoj mreži od milion evra godišnje.
"Od sada samo pravim čudom može da se dogodi da u Beogradu struja nestane na duže od nekoliko minuta. A i sredstva od uštede u gubicima u prenosu očekujemo u budžetu", istakao je Vučić navodeći da je ove godine u Srbiji manje puta nestajalo struje nego što je bio slučak u Nemačkoj.
Tanjug / Zoran Žestić, Otvaranje trafo stanice u Beogradu

On je dodao da je dobro što je EMS u ovaj projekat uložio sopstvena sredstva ne tražeći od Vlade Srbije dodatna finansijska sredstva, kao i to što će to Javno preduzeće uložiti 24 miliona evra za izgradnju deonice Transbalkanskog koridora u okviru evropske prenosne mreže, Pančevo-Rešica. Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić kazao je da se današnjim puštanjem u rad TS u Mirjevu koja ima najsavremeniju tehnologiju, "višedecenijski san pretvara u realnost koji obezbedjuje da Beograd postane elektroenergetski stabilan grada".
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je TS "Beograd 20" najznačajnija investicija u energetskom sektoru Beograda koja će mnogo poboljšati kvalitet života građana prestonice. Direktor EMS-a Nikola Petrović kazao je da se ovom TS trajno otklanjaju slabosti postojeće prenosne mreže, ali i smanjuju gubici u elektroenergetskom sistemu Srbije što omogućava uštedu od milion evra na godišnjem nivou.
Tanjug / Zoran Žestić, Otvaranje trafo stanice u Beogradu

"TS Beograd 20 je kapitalni energetski objekat kakav prestonica zaslužuje", kazao je Petrović dodavši da će EMS ove godine pustiti u pogon još pet novih transformatora. Odluka o gradnji TS "Beograd 20" doneta je pre više od tri decenije, a njenu realizaciju pratili su mnogi problemi, kao i promene lokacija.
Prema podacima EMS-a, taj projekat je osmišljen i pokrenut još 1980, a krajem 2012. stepen realizacije je iznosio 20 odsto. Ta TS obezbediće stabilno snabdevanje električnom energijom centralnog i severoistočnog dela Beograda gde su važne republičke i gradske ustanove, klinički centri, bolnice, ambasade, vojni objekti, kao i važne komunalne službe. TS "Beograd 20" zadovoljava najviše svetske tehničko-tehnološke standarde uz korišćenje najmodernije opreme dostupne na evropskom tržištu.

(Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike SrbijaNAJŠEROVANIJE