Region

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

Vlade Makedonije i Bugarske potpisale su dokument o saradnji koji predviđa mnoga poboljšanja u odnosu dve susedske zemljeObjavljeno: 01.08.2017. 16:06h
Foto: Bojko Borisov i Zoran Zaev; Autor: EPA
Premijeri Makedonije i Bugarske Zoran Zaev i Bojko Borisov potpisali su u Skoplju Dogovor o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji dve zemlje. Dogovor je napisan na dva jezika, kako je navedeno, "na makedonskom jeziku saglasno Ustavu Makedonije i na bugarskom saglasno Ustavu Bugarske".

Tim dokumentom je predviđena podrška Sofije evroatlantskim aspiracijama Skoplja, saradnja na bilateralnom i multilateralnom planu, unapređivanje saobraćajnih veza i komunikacija, olakšavanje carinskih i graničnih formalnosti, prekogranična saradnja na infrastrukturnim projektima, kao i olakšavanje kontakata između građana dve susedne države.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Dogovor o dobrosusedstvu Makedonije i Bugarske ranije su podržale sve partije u parlamentu Bugarske, dok je naveća opoziciona partija u Makedoniji VMRO DPMNE saopštila da ga neće podržati prilikom ratifikacije jer ne štiti makedonske nacionalne interese.
 
Premijeri Zaev i Borisov su pre potpisivanja tog dokumenta imali "tet a tet" susret, nakon čega je održan i sastanak delegacija vlada dve zemlje. Bugarska vladina delegacija, koju predvodi Borisov, u Skoplju je dočekana na platou isped zgrade vlade najvišim državnim i vojnim počastima, smotrom gardijske jedinice. 

Programom dvovdnevne posete delegacije Vlade Bugarske Makedoniji, sledi potpisivanje memoranduma o saradnji ministarstava saobraćaja, odnosno energetike i ekonomije.

Bojko Borisov i Zoran Zaev; Autor: EPA

Visoku državnu delegaciju Bugarske će primiti predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi i šef makedonske države Đorđe Ivanov.

Predviđeno da u sredu delegacije vlada Makedonije i Bugarske zajedno obeleže makedonski nacionalni praznik Ilinden u crkvi Sveti spas u Skoplju, kao i da premijeri Zaev i Borisov zajedno polože vence na grob Goce Delčeva. 
 
(Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike RegionNAJŠEROVANIJE