Region

INSTITUT ZA BEZBEDNOSNA ISTRAŽIVANJA EU: Kineska ulaganja šire korupciju na Zapadnom Balkanu

Institut, sa sedištem u Parizu, čije analize prate Evropska komisija i druga tela Evropske unije, takvu tvrdnju potkrepljuje činjenicom da su "kineske kompanije dobijale ugovore direktno od vlada, a ne preko tendera koji nalažu nadmetanje" više firmiObjavljeno: 23.07.2017. 11:54h
Foto: Si Đinping; Autor: AP
Kineska ulaganja u infrastrukturu na Zapadnom Balkanu podstiču ionako proširenu korupciju u regionu, navodi u najnovijoj analizi Institut za bezbednosna istraživanja Evropske unije (EUISS).

Institut, sa sedištem u Parizu, čije analize prate Evropska komisija i druga tela Evropske unije, takvu tvrdnju potkrepljuje podacima da su dosadašnje kineske investicije u puteve i železnice od 5,5 milijardi evra došle u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju tako što su "kineske kompanije dobijale ugovore direktno od vlada, a ne preko tendera koji nalažu nadmetanje" više firmi.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Zapadnobalkanske zemlje, kako se ukazuje, "često su morale da donose posebno uobličene zakone za kineske projekte da bi udovoljile zahtevima Pekinga da se ugovori prave direktno s vladama, što stvara nejasne praznine i izuzetke u zakonima i odlaže usaglašavanje regiona sa pravilima i standardima EU".
 
U prilog takvoj tvrdnji EUISS posebno navodi slučaj kineske investicije u autoput Kičevo-Ohrid i ocenjuje da je tu utvrđen gubitak za makedonski budžet od 155 miliona evra i "otkriven skandal u koji su upleteni četvorica političara iz prethodne vlade, uključujući bivšeg premijera".

"Mnoštvo je navoda širom regiona da su neki ugovori s kineskim kompanijama praćeni nezakonitim plaćanjima", stavlja do znanja Institut EU i predočava da "izostanak uvida u celokupan postupak sklapanja ugovora i nabavki pojačava takav utisak".

"A kao ishod", kako napominje, "Kina učvršćuje ustaljeni način vođenja poslova iza zatvorenih vrata, podriva reforme koje sprovode vlade" u regionu i doprinosi stvaranju "belih slonova" na Zapadnom Balkanu.

U analizi se primećuje da su pri tome ograničeni javni uvid i izveštaji o poslovima, moguć je otud "državni upliv na sklapanje projekata umesto ocene o izvodljivosti… I tek kad skandal izbije na videlo, kao u BJR Makedoniji, sve pojedinosti projekata finansiranih od Kine dolaze do javnosti".

Reuters, Antivladini protesti u Skoplju

Institut za bezbednosna istraživanja EU podvlači da "sve to dovodi do pogoršavanja već postojeće razmere korupcije u regionu" i kaže da "Kina svakako nije jedina odgovorna za takvo stanje stvari i poslova, ali njeni projekti bitno tome doprinose".

Posle promene vlade u Skoplju, podseća se u analizi, Ministarstvo transporta i komunikacija zaustavilo je radove na autoputu Kičevo-Ohrid, koje sa 373 miliona evra finansira Kina, zbog navoda o gubitku od 155 miliona evra za makedonski budžet.

Kineska Eksim banka finansira sa 206 miliona evra i autoput Skoplje-Štip, "a ti projekti su stalno praćeni tvrdnjama o korupciji…i vodeća opoziciona stranka Socijaldemokratska unija Makedonije je 2017 obelodanila 38 video snimaka razgovora visoko rangiranih političara vladajućih stranaka koji su razgovarali o direktnim plaćanjima od strane odabranih kineskih kompanija".

U analizi EU se podvlači da je sve to istraživalo Specijalno javno tužilaštvo u Skoplju i najnovija otkrića Ministarstva transporta i komunikacija ukazuju na loše upravljanje ovim projektom, što je povećalo troškove za 120 miliona evra, kao i da je ugovor išao u prilog politički povezanim domaćim kooperantima".

Reuters, Ilustracija: Kineski novac

Kineska kompanija koja je dobila ugovore i izvodi radove u Makedoniji je Sinohydro, "jedna od mnogih na crnom spisku Svetske banke", napominje Institut EU i dodaje da "primer BJR Makedonije ukazuje na kineski model ulaganja u infrastrukturu na Zapadnom Balkanu i moguće je da skrene pažnju na slične probleme u koji se u budućnosti mogu pojaviti u zemljama gde počinju kineski projekti".

"Jasno je da se taj upliv brže širi tamo gde na pravilima utemeljen poredak još nema čvrste osnove, a jačanje populističkih političara u regionu prirodno olakšava kineski upliv, dok lokalne vođe gledaju na Peking kao jednu od alternativa u odnosu na EU put osavremenjivanja državne uprave i javnog života", navodi se u analizi.
 
(Beta) ...

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike RegionNAJŠEROVANIJE