Region

JOSIP JURATOVIĆ: EU izoluje Zapadni Balkan, to je opasna igra s neizvesnim krajem

Ako mi, kao EU, nastavimo da i dalje ovih šest malih država držimo i dalje zaključane na ovom ostrvu izolacije, pre ili kasnije će se to pretvoriti u opasnu igru po nas sveObjavljeno: 15.07.2017. 13:13h
Foto: Dragana Udovičić, Josip Juratović na Newsweek tribini
Ovaj spoljnopolitički komentar započeću igrom karata. Ne skatom. Ne pasijansom. Nego igrom karata u smislu geografije.

Da li imate kartu EU pred očima? Ako nemate: uzmite atlas u ruke ili uključite odgovarajuću aplikaciju, pa pogledajte onda desno, dole. Tamo ćete videti belu mrlju, koja se jezikom diplomatije zove „region Zapadni Balkan“. Okružen zemljama EU -Italijom, Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Grčkom - tu usred Evrope nalazi se šest država: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Ako mi, kao EU, nastavimo da i dalje ovih šest malih država držimo i dalje zaključane na ovom ostrvu izolacije, pre ili kasnije će se to pretvoriti u opasnu igru po nas sve, čije će finale biti neizvesno. No, ono što je izvesno jeste da kao odgovor na našu taktiku u stilu „Ti u EU ne smeš da igraš“ na Balkanu cvetaju nacionalizmi.
   
OMLADINSKA NEZAPOSLENOST I DO 50 ODSTO

Istovremeno regionom hara kumovska ekomomija, privedni razvoj stagnira, a omladinska nezaposlenost ide i do 50 odsto, što je, sve zajedno, loša smesa sa potencijalom da se razvije u novi nekontrolisani konflikt. Onda ćemo opet imati puno mrtvih i još više izbeglica u Evropi.

Radi se o našoj verodostojnosti, o verodostojnosti evropske zajednice vrednosti. Stoga ponavljam: pozabavimo se više Balkanom!

Kao političar koji se bavi spoljnom politikom, a i kao poslanik Bundestaga koji zastupa opravdane bezbednosne i interese stabilnosti građanki i građana u Nemačkoj, zahvaljujem se našem ministru spoljnom Zigmaru Gabrijelu i njegovom Ministarstvu Inostranih Poslova. Ono insistira na ubrzanoj realizaciji prekograničnih infrastrukturnih projekata, pre svega onih od regionalnog značaja poput autoputa Srbija-Kosovo-Albanija. Sem toga treba stvoriti jedan fond za regionalne infrastrukturne projekte, koji bi, osim zemljama EU, bio otvoren i zemljama ostalih evropskih organizacija.

Da bi se unapredila privreda zajedničkim IT standardom i izgradnjom IT infrastrukture, potreban nam je i IT samit regiona. Oportuno je i vizionarski otvoriti EU programe za države Balkana, a i istovremeno osnovati jedan fond za dualno stručno obrazovanje, za čija se sredstva države regiona treba da se nadmeću sopstvenim projektima.

 Šefovi diplomatija na samitu zemalja EU i Zapadnog Balkana u Trstu; Autor: EPA

OPASNA SMESA

Sve ove konkretne predloge za približavanje Balkana ka EU koči CDU-ov Ured Saveznog Kancelara. U toj kući važi deviza, koja važi i za ostale probleme: reagovati umesto vladati. Čekati umesto raditi. Stoga Ured Saveznog Kancelara i konzervativna partijska familija Savezne Kancelarke Angele Merkel moraju da si dopuste pitanje: da li uopšte vide koja se opasna smesa na Balkanu opet stvara?

Zašto se koči proces približavanja Evropskoj uniji? Primera ima na pretek. Od političkih poruka, poput one EU komesara za proširenje Johanesa Hana, koji srpskog autokratu Vučića na sva usta hvali kao pouzdanog Evropljanina, ili međupartijska nabacivanja tipa podrške problematičnom makedonskom VMRO od strane nemčke CDU i austrijske ÖVP. Ili poput akcija konzervativnih EU predstavnika u pregovaračkim procesma, koji svojim predlozima ovaj proces pretvaraju u prosto neostvarivu proceduru, sve po motu: možemo li letvicu kriterija još malo više podići?

Ponovo se pokazuje: SPD nudi konkretne ideje za rešavanje konkretnih problema. Za razliku od CDU, koji radije sedi na njima. SPD je u svom izbornom programu jasan: politika proširenja ostaje važna ne bi li se njome podpomogli mir, stabilnost i saradnja. Istovremeno EU mora da kroz unutrašnje reforme osigurati sopstvenu sposobnost za delovanje.

Sve države Zapadnog Balkana poseduju perspektivu članstva u EU. Mi podržavamo njihovo približavanje Evropskoj uniji i poklanjamo osobitu pažnju razvoju demokratije i pravne države.

Od strane CDU čuje se samo jedno: ogradimo se! U prevodu: EU kao tvrđava kratkotrajne sreće i blagostanja.

Fonet/AP, Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak i Johanes Han

POSTOJE I DEMOKRATSKI AKTIVISTI

Dajmo Balkanu stvarnu šansu! Nikome ne treba ona bela fleka sa početaka ovog teksta. Nikome nisu potrebni nacionalistički bezbednosni rizici usred Evrope.

Ne treba da tolerišemo nacionalizam nego podržavati evropske snage na Balkanu. Tačno je da u ovom momentu Balkan odaje mačnu sliku, pun autokratskih premijera, feleričnih pravnih država, slabašne demokratije i kontrolisanih medija.

Ali postoje na Balkanu i demokratski aktivisti, koji se bore za mir i saradnju u jednoj jedinstvenoj Evropi. Oni računaju na nas. Stoga: vreme je za više Evrope!

Usput: 24. septembra su u Nemačkoj savezni parlamentrani izbori. Karte će se opet pomešati: političke karte u Bundestagu, našem parlamentu. A možda i evropske karte na App i u atlasima.

Sad je sve u vašim rukama !


PIŠE Josip Juratović za Franfkrurter Rundschau

(Josip Juratović (SPD), od 2005 poslanik nemačkog Bundestaga. Izvestilac za Jugoistočnu Evropu. Poverenik za intergacije u Klubu Poslanika SPD u Bundestagu)
   

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike RegionNAJŠEROVANIJE