Region

"BESNI PAS" MATIS SA HRVATSKIM MINISTROM ODBRANE: U Americi proučavamo "Oluju" kao primer dobro vođene operacije!

Američki ministar odbrane istakao je operaciju "Oluja" kao primer vojne akcije koja se izučava u vojnim školamaObjavljeno: 13.07.2017. 10:53h
Foto: Džejms Matis; Autor: Reuters
Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević sreo se u Vašingtonu sa američkim ministrom odbrane Džejmsom Matisom.

Sastanak je počeo razgovorom o operaciji „Oluja”, za koju je Matis, poznat pod nadimkom Besni Pas, istakao da je primer vojne akcije koja se izučava i u američkim vojnim školama, prenosi "Jutarnji list".

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

„Uskoro će biti 22. godišnjica operacije koja je poznata pod nazivom ’Oluja‘. To je operacija koja se ovde u Americi proučava i pokazuje šta dobro predvođena, dobro opremljena i dobro istrenirana snaga, politički dobro predvođena, može da napravi i preokrene. Posebno poštujemo vas, svog saveznika, jednu malu zemlju koja se bori znatno iznad svoje kategorije“, poručio je Matis hrvatskom ministru odbrane, prenosi „Jutarnji list“. 
 
Krstičević je nakon sastanka za HRT rekao da je sa Matisom razgovarao o „doprinosu međunarodnoj bezbednosti, terorizmu, NATO-u, političkoj bezbednosnoj situaciji u okruženju Hrvatske, u jugoistočnoj Evropi, jačanju obrambene saradnje i američkoj potpori razvoju hrvatske vojske“. 

Matis je ponovio da Hrvatska može da bude primer države NATO-a, pohvalivši doprinos hrvatskih vojnika, naveo je Krstičević. 

Džejms Matis i Jens Stoltenberg; Autor: Reuters

Kako prenosi „Jutarnji list“ jedna od tema razgovora dvojice ministara bila je i vojna avijacija. 

„Donošenje te odluke čeka se već 15-ak godina, vremena više nema. Dobio sam potporu ministra Matisa za taj projekat. Korak smo bliže kupovini američkih aviona. Olduku o kupovini ćemo doneti do kraja godine, radujem se toj saradnji", rekao je Krstičević za HRT.
 
(Jutarnji.hr)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike RegionNAJŠEROVANIJE