Region

NOVINARSKA MREŽA REGIONA: Novinari žive u konstantnom strahu, napadi postali svakodnevica

Mreža je ocenila da je očigledni cilj napada da novinari žive u konstantnom strahu, da troše ogromnu energiju i vreme baveći se sopstvenom bezbednošćuObjavljeno: 10.07.2017. 16:37h
Foto: Ilustracija: Sloboda medija; Autor: AP
Neformalna asocijacija novinara sa prostora bivše Jugoslavije pod nazivom Novinarska mreža najoštrije je danas osudila prošlonedeljnu provalu u stan novinarke Dragane Pećo u Beogradu, i pretnje smrću novinarima iz Banjaluke i Sarajeva, Draganu Bursaću i Eldinu Hadžoviću.

Novinarska mreža zahteva od nadležnih državnih organa da se oni koji napadaju novinare i prete im, "napokon suoče sa pravdom".

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

"Strahujemo da će i ovi slučajevi, kao i brojni prethodni, ostati bez sudskog epiloga, i da će u kontekstu novih, možda i gorih, biti zaboravljeni, s obzirom da su napadi na novinare postali svakodnevica", piše u saopštenju Novinaske mreže.

Mreža je ocenila da je očigledni cilj napada da novinari žive u konstantnom strahu, da troše ogromnu energiju i vreme baveći se sopstvenom bezbednošću i da budu onemogućeni da profesionalno obavljaju svoj posao.
 
"Nema slobodnog novinarstva tamo gde vladaju mržnja i strah", upozorila je Novinarska mreža.

Mreža je pozvala predstavnike medjunarodnih institucija koje deluju na prostoru bivše Jugoslavije da kažu "šta mogu i šta žele da učine kako bi se obezbedili najelementarniji uslovi za funkcionisanje demokratskog društva".

"Želimo da znamo da li su medijske slobode i novinarska bezbednost planski zgažene kako bi se ostvarili neki veći ciljevi, koji po svemu sudeći na kraju neće biti ni ostvareni", piše u saopštenju Novinarske mreže.

Novinarsku mrežu čini oko stotinu novinara s područja bivše Jugoslavije, koji su se ujedinili u solidarnom odgovoru profesije na snižavanje nivoa medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu, i u odgovoru na drastičan porast ugrožavanja etičkih normi izveštavanja i eskalaciju govora mržnje u medijima.
 
(Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike RegionNAJŠEROVANIJE