Region

POVEĆANA KAZNA: Za ratni zločin nad 30 Srba u Derventi, šest umesto dve godine zatvora

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je ova institucija zadovoljna novom presudom Neziroviću koji je BiH izručen iz Sjedinjenih Američkih Država u julu 2015. godineObjavljeno: 04.07.2017. 14:11h
Foto: Ilustracija: Specijalna policija BiH; Autor: AP
Sud Bosne i Hercegovine (BiH) preinačio je prvostepenu presudu od dve godine zatvora Almazu Nezireviću, optuženom za ratne zločine nad Srbima na području Dervente, i izrekao mu zatvorsku kaznu od šest godina.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je ova institucija zadovoljna novom presudom Neziroviću koji je BiH izručen iz Sjedinjenih Američkih Država u julu 2015. godine.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Nezirović (1959) se tereti da je, u svojstvu pripadnika HVO-a i stražara u logoru na Rabiću u Derventi, počinio zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti koje su bile zatvorene u logoru, u proleće i leto 1992. godine.
 
Nezirović je, prema optužnici odgovoran za ratni zločin protiv civilnog stanovništva nad najmanje 30 žrtava, od kojih su neke bile osobe starije životne dobi.

Procesuiranje optuženog realizovano je nakon što je Tužilaštvo BiH ostvarilo saradnju sa partnerskim institucijama u SAD, što je dovelo do lociranja, identifikovanja i izručenja Nezirovića iz SAD-a, gde je boravio više godina.
(Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike RegionNAJŠEROVANIJE