NAUKA

NAUČNICI NAPRAVILI VEŠTAČKU PAUČINU: Ovaj materijal je jači od čelika, a sačinjen je 98% od vode! (VIDEO)

Istraživači s Univerziteta Kembridž osmislili su proces proizvodnje vrstih, rastegljivih niti koje pritom nemaju negativnog uticaja na životnu sredinuObjavljeno: 27.07.2017. 12:41h
Foto: Ilustracija: Paučina; Autor: Pixabay
Paučina ima neke zaista neverovatne osobine - jedna je od najčvšćih materijala koji postoje u prirodi - jača je od čekika i snažnjija od kevlara i može se razvući na višestruku prvobitnu dužinu pre nego što puke. 

Zbog toga, naučnici već decenijama pokušavaju da reprodukuju paučinu u laboratorijskim uslovima, a tim eksperata sa Kembridža je u tome izgleda konačno uspeo - istraživači su stvorili novi materijal koji oponaša snagu, rastegljivost i otpornost paučine, kao i njenu sposobnost da apsorbuje energiju. 

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Svoja otkrića, naučnici su predastavili u žurnalu "Proceedings of the National Academy of Sciences".
 
Ova vlakna potencijalno mogu doneti velika poboljšanja u proizvadima od kaciga za bicikl, preko pancira, do krila aviona, a ono što je najneverovatnije kod svega jeste to što je novi materijal 98 odsto sačinjen od vode.

"Paukovi su veoma interesantni modeli jer su sposobni da proizvedu ova neverovatna vlakna pri sobnoj temperaturi koristići samo vodu kao osnovu. Ovaj proces je evoluirao stotinama milona godina, a mi do sada nismo bili uspešni u pokušajima da ga iskopiramo", rekao je Daršil Šah, inženjer na Centru za inovacije prirodnih materijala pri Univerzitetu Kembridž.

Laboratorijska vlakna prave se od materijala koji se naziva hidrogel i sačinjen je 98 odsto od vode, a 2 odsto od celuloze i silicijum-dioksida, odnosno kvarca, koje u hemijskoj vezi drže kukurbiturili (molekuli koji služe za vezivanje ovih jedinjenja).Kada se niti od silicijum dioksida i celuloze izvuku iz hidrogela, posle 30 sekundi voda isparava, a ostaje samo čvrsta, rastegljiva materija.

Niti su izuzetno jake - ne toliko kao paučina, ali približno - a ono što je najvažnije, lako se proizvode, njihova proizvodnja ne šteti životnoj sredini i u potpunosti su biorazgradive. Pošto je, takođe, napravljen od lako dostupnih materijala, verovatno je da će novi materijal biti pristupačan.
 
(Newsweek.rs/Smithsonian)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnikaNAJŠEROVANIJE