Nauka i tehnika

​NAUČNICI STVORILI VIRTUELNI UNIVERZUM: Evo kako se pripremamo za mapiranje poznatog svemira

Superkompjuteru je bilo potrebno 80 sati kako bi generisao 80 milijardi galaksijaObjavljeno: 25.07.2017. 15:32h
Foto: Ilustracija; Autor: Pixabay
Danas, naučnici se slažu oko činjenice da se univerzum širi. Pre samo 100 godina, čak i Albert Ajnštajn mislio je da je svemir statičan, zbog čega je svoju Teoriju relativiteta i postavio tako da funkcioniše u statičnom modelu.

Iako danas znamo da se galaksije zapravo sve brže odaljavaju jedna od druge, još uvek nismo sigurni zašto se to događa. Kako bi više saznali o tome, Evropska svemirska administracija (ESA) lansiraće 2020. godine satelit Euklid kako bi tokom perioda od šest godina mapirao poznati kosmos.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Pre nego što Euklid zaviri u dubine vremena i prostora, međutim, naučnici moraju da osmisle kako će procesuirati sve podatke koje dobijaju. Da bi to uradili, na superkompjuteru u Švajcarskoj stvorili su gigantsku simulaciju svemira.
 
Kompjuteru "Piz Diant" bilo je potrebno 80 sati da generiše 25 milijardi simuliranih halaksija koje okupiraju virtuelni prostor veličine identične prostoru koji će pokriti satelit Euklid.

Euklidove opservacije galaksija i načina na koji one zakrivluju svetlost pomoći će naučnicima da shvate više o tamnoj materiji i tamnoj energiji - silama za koje se veruje da izazivaju širenje kosmosa.

Pristup modelu galaksijskog kataloga imaće jedino 1.000 naučnika koji učestvuju u projektu razvoja satelita Euklid i pratećeg softvera. Oni će izvoditi eksperimente kako bi pronašli najbolji način za obradu podataka, i vide ko će šta tačno raditi u gigantskom projektu mapiranja univerzuma.
 
(Newsweek)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnikaNAJŠEROVANIJE