Nauka i tehnika

NASA OBJAVILA ARHIVSKE SNIMKE: Hipersonični letovi, eksplozije aviona i spejsšatl testovi konačno dostupni na JuTjubu (VIDEO)

NASA je postavila na JuTjub stotine do sada neobjavljenih snimakaObjavljeno: 20.07.2017. 12:08h
Foto: Let hipersoničnog aviona X-43A; Izvor: Youtube Printscreen / NASA Armstrong Flight Research Center
Video arhiva američke svemirske agencije NASA predstavlja pravi sanduk s blagom za sve ljubitelje supersoničnih letova, testiranja spejsšatlova, pa čak i velikih eksplozija. Srećom po takve, NASA je postavila na JuTjub stotine do sada neobjavljenih snimaka, u okviru inicijative Armstrong centra za istraživanje leta koji je pokrenuo proces prebacivanja celokupne arhive od oko 500 snimaka na onlajn video platformu.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Za sada, prebačeno je oko 300 snimaka od kojih mnogi sadrže neverovatan materijal.
 
Među najzanimljivijim snimcima su kompilacija letova hipersoničnog aviona  X-43A, koji je 2004. godine dva puta oborio rekord za najbrži let aviona na mlazni pogon. Prvi put, X-43A je leteo oko 8.000 kilometara na čas, da bi drugi put dostigao neverovatnu brzinu od čak 11.200 kilometara na čas.

 

Arhivski materijal takođe pokriva i važne testove koji su omogućili razvoj NASA svemirskog programa.Postoje i snimci koji su napravljeni više u domaćoj atmosferi, kao što je amaterski video leta M2-F1, poznatog kao leteća kada.Na kraju, tu su i snimci koji prikazuje testove koji nisu baš išli po planu, kao što je ovo testiranje scenarija u kom avion udara u prepreku. Gorivu je prethodno dodat aditiv kako bi se ugasilo, međutim...


Pre nego što su prebačeni na JuTjub, neki od snimaka bili su dostupni u NASA arhivi pri Drajden centru za istraživanje leta.

"Nadamo se da ćemo prebacivanjem sadržaja na dostupniju platformu, omogućiti NASA fanovima i medijima da pristupe sadržaju češće i postanu uključeni u sve što se događa u NASA", rekla je Rebeka Ričardson, NASA menadžer za društvene mreže.
 
(Newswek.rs)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnikaNAJŠEROVANIJE