Nauka

ASTRONOMI BESNI I ZABRINUTI: Rusija lansirala "veštačku zvezdu" koja će biti treći najsjajniji objekat na nebu! (FOTO, VIDEO)

Iako je veličine vekne hleba, ruski satelit će posle Sunca i Meseca biti najsjajniji objekat na nebuObjavljeno: 18.07.2017. 13:35h
Foto: Ilustracija; Autor: Reuters
Ruska raketa Sojuz uspešno je lansirala je u orbitu kontroverzni novi satelit, koji će u narednim danima postati jedna od četiri najsjajnije tačke na nebu. 

Satelit "Majak" kompanije Roskosmos razvijen je na Univerzitetu za mehanički inženjering u Moskvi, a 30.000 dolara za finansiranje projekta skupljeno je preko vebsajta za javne donacije Boomstarter.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Iako je Majak veličine otprilike vekne hleba, u trenutku kada dostigne visinu od 600 kilometara, on otvara veliku piramidalno jedro napravljeno od folije dizajnirane da reflektuje svetlost Sunca. Folija koja je čak 20 puta tanja od vlasi kose, prostiraće se na površini od 16 metara kvadratnih.
 
Cilj misije, kako je saopšteno, jeste da inspiriše ljude da proučavaju kosmos i da gledaju u nebo, ali i da se testira tehnologija praćenja satelita - uz pomoć apolikacije na telefonu, naučnici koji rade na projektu će moći u svakom trenutku da znaju gde je tačno satelit i kada im preleće tačni iznad glave.
 

Satelit će u orbiti biti najmanje mesec dana, ali postoji mogućnost da zbog nepredvidivih uslovan na ovoj visini, proces raspadanje ne ide po planu i satelit ostane aktivan čak nekoliko meseci duže.

Prema proračunima Roskosmosa, Majak bi trebalo da sija slabije jedino od Sunca i MEseca, mada naučnici tvrde da će sijati slabije od "zvezde Danice", odnosno Venere na noćnom nebu.
 

Astronomi širom sveta izuzetno su zabrinuti ne samo da će Majak svojom svetlošću ometati astronomska posmatranja, već i da može uticati uopšte na vidljivost satelita koji prate vremenske i druge atmosferske prilike.
 
(Newsweek.rs)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnikaNAJŠEROVANIJE