Nauka i tehnika

PRVI KORAK U OSVAJANJU SVEMIRA: Ova zemlja šalje čoveka na Mesec do 2030.

Objava je jedna u nizu ambicioznih planova Japana da istražuje svemir i time poveća kompetentnost u moći i prestižu u regiji kada je reč o svemirskim dostignućimaObjavljeno: 30.06.2017. 12:39h
Foto: Japanska raketa; Autor: EPA
Japan planira da pošalje čoveka na Mesec do 2030. godine, saopštila je Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA).

Ovo je prvi put da je JAXA otkrila nameru da pošalje svoje astronaute mimo Međunarodne svemirske stanice. 

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Objava je jedna u nizu ambicioznih planova Japana da istražuje svemir i time poveća kompetentnost u moći i prestižu u regiji kada je reč o svemirskim dostignućima.

Prošle godine, Kina je objavila planove da pošalje rover na Mars do 2020. godine, kao i misiju na Mesec, za koju nisu naveli vremenski okvir.
 
Indija planira da pošalje drugu letelicu na Mesec u prvoj polovini sledeće godine, a 2008. godine postala je četvrta zemlja sveta koja je postavila svoju zastavu na površinu Meseca uz SAD, Rusiju i Kinu. Na Mars su poslali sondu 2014. godine.

Japan će uložiti mnogo novca u najavljenu misiju, ali su rekli da kako ne planiraju da pošalju samo Japance, već da će to biti deo međunarodne misije.

Pripreme će započeti do 2025. godine, a celokupan plan za istraživanje svemira objaviće u martu sledeće godine.
 
(klix.ba)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnikaNAJŠEROVANIJE