Nauka i tehnika

​PATENT MLADE SRPSKE NAUČNICE PROGLAŠEN IZUMOM GODINE: Sve o instrumentu koji će pomoći milionima žena

Aleksandra Petrićević (22), Srpkinja odrasla u Francuskoj, dizajnirala je medicinski instrument koji će pomoći milionima žena širom svetaObjavljeno: 30.06.2017. 12:14h
Foto: Aleksandra Petrićević; Izvor: Facebook / Aleksandra Petricevic
''Uteroskop" je instrument pomoću kojeg će pregledi i intervencije na materici biti puno praktičniji, a i ugodniji za pacijentkinje.

Veliki uspeh Aleksandre potvrdila je i Privredna komora Francuske, koja je njen izum proglasila izumom godine. Ona je za hrvatski portal Index rekla nešto više o svom patentu.


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Kako ste došli do ideje za taj instrument i na koji će način on pomoći ženama?

Kada sam završila školu u Francuskoj, tražila sam svoj put i opredelila sam se za medicinu jer ta struka još uvek koristi instrumente izumljene 1879. godine.
Fokusirala sam se na anatomiju materice kao i instrumente i aktuelne metode i saznala da se u Srbiji obavi preko 150.000 neslužbenih abortusa vrlo mladim devojkama i tinejdžerkama.  Tako sam saznala za traumatične posledice nekih od njih i nakon toga puno istraživala. Šokirala sam se metodama i instrumentima koji postoje i želela sam to da promenim.  Zato sam se trudila i borila da taj patent bude koristan za žene. "Uteroskop" će moći da se koristi za preglede materice, ali i za ozbiljnije intervencije, poput kiretaže materice ili ciste na materici.
 
Ko vam je pomogao u realizaciji patenta i kako to da ste odlučili proizvodnju pokrenuti u Srbiji?

Za razvoj patenta pomogla mi je Agencija Santarelli iz Pariza, a za razvoj prototipa i 3D modele za proizvodnju alata firma iz Čačka.
Važno je da proizvode, a pogotovo one iz medicine, subvencionira i promoviše Privredna komora Francuske koja i organizuje godišnje takmičenje preduzetnika i dodeljuje nagrade.

Većina devojaka vaših godina zaokupljena je izlascima, a vi ste se posvetili patentiranju. Imate li vremena i za zabavu?

U Francuskoj se od vrtića, pa do kraja studija ima vrlo malo vremena za izlaske i zabave. Na sreću sve moje zimske i letne odmore provodim u Srbiji i zato sam odlučila da svoju karijeru nastavim tamo. 
Sigurna sam da se i u Hrvatskoj mladi zabavljaju i da ih to ne sprečava u tome da budu kreativni.

Aleksandra je istakla da je otvorena i za ponude farmaceutskih kompanija iz Hrvatske za distribuciju instrumenata.
 
(Index.rs)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnikaNAJŠEROVANIJE