Magazin

Dušan Cicvara za NEWSWEEK: Da ja vladam svetom...

Na pitanje koje svi često postavljamo sebi: "Da ja vladam svetom?", za Newsweek odgovara Dušan Cicvara, književnik, publicista, filmski kritičarObjavljeno: 31.07.2017. 21:02h
Foto: Dušan Cicvara; Autor: Marina Lopičić
KOJI BISTE ZAKON ODMAH DONELI?

U Srbiji su se prethodnih godina dogodila stravična silovanja, masovna ubistva i ubistva dece. Izmenio bih Krivični zakonik, u kojem 40-godišnju zatvorsku kaznu za ubice dece, trudnica i maloletnika ne bih zamenio doživotnom, već bih kao u Sjedinjenim Američkim Državama, konkretno u državama u kojima ne postoji smrtna kazna, doneo zakonsku uredbu u kojoj bi zločinci bili osuđeni na zatvorske kazne od 100 do 200 godina. Zabranio bih upotrebu pirotehnike na fudbalskim i košarkaškim utakmicama. Vatrogasci, Žandarmerija i redari, kada bi se to uradilo, ne bi se na stadionima i u halama osećali kao na bojnom polju.

KOGA BISTE ODLIKOVALI?

Sve one koji preživljavaju s minimalnim zaradama. Kulturne radnike koji uporno opstaju i rade svoj posao u Srbiji, zemlji u kojoj kultura ne predstavlja čak ni poslednju rupu na svirali. Odlikovao bih i učenike iz Matematičke gimnazije koje će stipendirati čuveni engleski Univerzitet Oksford. Nadam se da će kroz koju deceniju oksfordski stipendisti Katarina Petrović, Milena Vuletić i Vuk Radović postati nove Tesle, Pupini i Maglići.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

ŠTA BISTE ZABRANILI?

Poklonik sam teze, pogotovo kad je umetnost u pitanju, „neka cveta hiljadu cvetova“, jer se iz kvantiteta, pogotovo u umetnosti, uvek iznedri kvalitet. Ipak kada su u pitanju TV programi, rijalitije ne bih baš zabranio, ali bih ih sveo na najmanju moguću meru, a više pažnje posvetio bih vrhunskim umetnicima i naučnicima.
 
KOGA BISTE PROTERALI U SIBIR?

Monstrume koji siluju devojčice, devojke i žene, masovne ubice i ubice dece. Silovanje nije znak nezasite seksualne požude već predstavlja čin monstruoznog poniženja tela i duše i sadističke želje za dominacijom nad ženskim bićem.

GDE BISTE SAGRADILI SVOJU PALATU?

Geografsku odrednicu ne bih precizirao, jer sve zemlje imaju nešto prelepo i specifično. Kada bolje razmislim, sagradio bih palatu negde gde po nekoliko meseci ne pada kiša, gde se temperatura ne spušta ispod 20 Celzijusovih stepeni i gde se bez velike vlažnosti vazduha smenjuju samo proleće i leto.

Profimedia, Ostrvo Kastelorico

KOJU BI KNJIGU SVA DECA TREBALO DA PROČITAJU?

Prvo „Malog princa“ Antoana de Sent Egziperija; „Galeba Džonatana Livingstona“ Ričarda Baha, „Pipi dugu čarapu“, „Alisu u zemlji čuda“, a od naših pisaca roman „Agi i Ema“ prerano preminulog Igora Kolarova. Kasnije neizbežna štiva su „Kuga“ Albera Kamija, „Keri“, „Salemovo“ i „To“ Stivena Kinga i „Pusti pravog da uđe“ Džona Ajvida Lindkvista. Zahvaljujući Kamiju, Kingu i Lindkvistu, na najbolji mogući način shvatiće misao Hauarda Filipsa Lavkrafta „da je strah najstarija i najjača emocija s kojom se čovečanstvo susreće“.  


(Tekst je objavljen u 80. broju magazina Newsweek (jul 2017.), koji sada izlazi jednom mesečno.)​
   

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike MagazinNAJŠEROVANIJE