Magazin

NAS DVOJICA Istok Radovanov i Ilija Demenesku - „Pray Eyewear“

U Zrenjaninu, u kom su odrasli, odlučili su da započnu i svoj privatni biznis proizvodnje drvenih naočara. Istok Radovanov (29, na slici desno) i Ilija Demenesku (28) napravili su brend „Pray Eyewear“ i čini se da im se molitve polako uslišujuObjavljeno: 30.07.2017. 06:00h
Foto: Istok Radovanov i Ilija Demenesku; Izvor: Privatna arhiva
ISTOK: Početnu ideju za naočare dobili smo još 2011. Tražio sam tada na internetu da kupim neke naočare, ali da ne budu klasične, i tako sam naleteo na neke drvene okvire. Bio sam baš oduševljen i pitao sam jednog prijatelja da li bismo i mi mogli to isto da napravimo, na šta mi je on odgovorio: „To ćemo da uradimo sutra, lagano.“ E, to „sutra“ je trajalo do 2014. I nama je proizvodnja drvenih okvira izgledala jednostavno, ali je mnogo komplikovanije nego što mnogi misle. Tehnički je sve vrlo zahtevno, posebno za nas koji uopšte nismo bili iz tog posla. Trenutno proizvodimo oko 600 naočara. Na početku je bilo nešto manje, ali se prodaja stalno uvećavala. Još nismo na tom nivou da od ovog posla možemo da živimo, ali prošle su tek dve godine. Srećom, naši prijatelji i roditelji nas podržavaju, a i mi vidimo napredak. Na početku smo imali samo onlajn prodaju, a sada sarađujemo sa raznim firmama i dobro je što ljudi pre kupovine naočara mogu i da ih opipaju. Za sada je oko 90 procenata proizvodnje u Zrenjaninu, a negde oko 10 procenata u Beogradu. Koristimo samo egzotične vrste drveta i to nas odvaja od konkurencije, koja je velika, jer svako ko prodaje i pravi naočare, bilo drvene ili neke druge, nama je konkurencija. Najčešće koristimo furnir i furnirani kamen. Poslednjih nekoliko godina odlazimo na sajam u Milano i znam da smo po kvalitetu u samom vrhu onoga što se danas nudi u Evropi, a po cenama neuporedivo niži. Zato i planiramo da tokom sledeće godine izađemo na nekoliko sajmova i proširimo prodaju na zemlje Evropske unije.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD
 
ILIJA: Naš prijatelj Aleksandar Pavlović, koji se te 2014, ali i sada, bavio izradom ikona, zaslužan je za ime brenda. Često crta molitvene ruke, tako je i naš logo sastavljen od dva trougla koja predstavljaju ruke u molitvi i otuda Pray. Iako je ime nastalo iz neke šale, odmah mi se svidelo jer poseduje snagu i jaku simboliku. Iako je Zrenjanin manji nego Beograd, nama je ovde bolje za rad. Sve završavamo brzo i manje je stresno, a i mnogo toga je jeftinije. Iako se baš nisam školovao za ovaj posao, danas, kada me neko pita šta radim, ja mu kažem da proizvodim naočare. Završio sam arhitekturu, ali volim za sebe da kažem da sam stolar. Danas ovaj posao baš volim. Sve mi se sviđa, mada najviše volim onaj kreativni deo, kada smišljamo kakav ćemo oblik naočara praviti. Obojica radimo i taj manuelni, ali i onaj kreativni deo posla. Ne oslanjamo se mnogo na to šta rade veliki brendovi, više smo okrenuti ka nekim manjim kompanijama, prvenstveno japanskim, kao što su: „Mikita“ ili „Macuda“. Za sada smo zadovoljni ovim što smo postigli i nikada nismo postavljali finansijske ciljeve na prvo mesto. To jeste važno, jer bez toga nema ni proizvodnje, ali nama je sada mnogo važnije da proizvodnju dignemo na još viši tehnološki nivo. Važno nam je kako da neki materijal učnimo što lakšim, ali i čvršćim. Kada odlučujemo da nešto novo uradimo, imamo nekoliko prijatelja koji su nam prva „linija provere“ i oni su naša najveća podrška. Što se tiče nekih kratkoročnih planova, vidim da ćemo za godinu dana i dalje biti u Zrenjaninu, a posao ćemo podići za lestvicu više.  


(Tekst je objavljen u 79. broju magazina Newsweek (jun 2017.), koji sada izlazi jednom mesečno.)​
   

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike MagazinNAJŠEROVANIJE