Magazin

​NEWSWEEK ISTRAŽUJE Noćna izručenja: Šta se krije iza dramatičnog prebacivanja novinara Zorana Božinovskog iz Novog Sada u Preševo usred noći - i zašto je to urađeno u tajnosti

Božinovski se najviše istakao pričama o krijumčarenju duvana. Jednom prilikom ga je u Makedoniji pretukla grupa policijskih specijalaca, zbog čega je bio u komi. Prećeno mu je i da će mu ćerka biti silovanaObjavljeno: 14.07.2017. 15:11h
Foto: Zoran Božinovski; Izvor: Youtube Printscreen / Marjan T.
Zoran Božinovski (50), novinar i vlasnik portala Bure vesnik, koji je u rodnoj Makedoniji osumnjičen za špijunažu i ucenu, izručen je iz Srbije Makedoniji 21. aprila, i to, kako tvrdi njegov advokat Dušan Miletić, suprotno odredbama Evropske konvencije, koja zabranjuje ekstradiciju osumnjičenih i optuženih za politička dela ili dela koja se dovode u vezu s politikom. Intrigantno je i to da je Božinovski izručen samo dan nakon što je u našoj policiji saslušan radi dobijanja azila i mesec dana nakon što je, zbog ugrožene bezbednosti, stavljen pod zaštitu naše policije.

Božinovski se najviše istakao pričama o krijumčarenju duvana. Jednom prilikom ga je u Makedoniji pretukla grupa policijskih specijalaca, zbog čega je bio u komi. Prećeno mu je i da će mu ćerka biti silovana.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Hapšenje Božinovskog i njegova deportacija do Preševa izvedeni su u strogoj tajnosti. Naša policija je upala u stan njegove nevenčane supruge u Novom Sadu i za samo nekoliko minuta ga spakovala u maricu, kojom je odvezen a da o tome nije obaveštena njegova porodica ili advokat.
 
„U četvrtak ujutru otišla sam na posao, a Zoran je ostao u stanu s mojim sinom. Zvala sam ga oko 11 da se dogovorimo za pozorište, ali nije se javljao. Vratila sam se kući oko 14. Moj sin je otišao u školu, a Zorana nigde nije bilo. Na stolu mu je bio tablet, neka dokumenta. Uključila sam Fejsbuk i vidim šest poruka iz Makedonije. Prijatelji me pitaju da li je istina da je Zoran uhapšen. Odmah sam pozvala advokata Miletića, ali on nije imao pojma šta se dešava. Rekao mi je da je nemoguće da je izručen jer je azil ‘otvoren’. Onda sam se čula sa Zoranovom ćerkom koja živi u Beogradu, sa mojim sinom... Rekao mi je da su u stan došla trojica muškaraca u civilu, da su rekli Zoranu da pođe s njima, ali mu nisu rekli kuda ga vode. Zoran je mislio da ga vode u sud, i to je poručio mom sinu da mi prenese“, priča Zoranova supruga Tanja Petrović.

Tanja kaže da je odmah otišla u sud, ali da tamo niko ništa nije znao o Zoranu. Onda je pozvala novosadsku policiju i od njih saznala da je Zoran već na putu za Preševo.

„Kao da me je udario grom. Zoran je dan ranije bio u Beogradu, u policiji za strance. Rekli su mu da dođe sledeće srede i donese fotografije za privremenu ličnu kartu, a dan ranije je ministar Selaković potpisao izručenje. Nemoguće da dva ministarstva rade različite stvari, donose različite odluke. Ni sanjali nismo da će biti izručen“, kaže Tanja. Od tada se nijednom nije čula sa suprugom.

„U Makedoniji ga je jednom obišla majka, koja tamo živi. Rekao joj je da su ga iz stana odvezli u policiju i bez ikakvog saslušanja odvezli u Preševo. Po kratkom postupku“, kaže Tanja.

Rešenje Ministarstva pravde Republike Srbije

„ŠPIJUN“

Božinovski je u Makedoniji osumnjičen posle izbijanja afere „špijun“, koju je tamošnja vlast pokrenula 2013. godine. Grupa od 20 osoba, uglavnom pripadnika makedonske Obaveštajne agencije, Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne službe, kao i Ministarstva odbrane, osumnjičena je tada za špijuniranje, ucenjivanje i zločinačko udruživanje. Grupa, u kojoj je Božinovski označen kao osmi osumnjičeni, navodno se bavila špijuniranjem i ucenama uticajnih ličnosti u Makedoniji, od kojih su potom tražili novac kako kompromitujuće podatke iz njihovog privatnog života ne bi objavljivali u javnosti.

Njegov advokat tvrdi da je postupak protiv Božinovskog veoma „klimav“, jer je vreme navodno počinjenih krivičnih dela 2011. i 2012. godina, kad je Božinovski bio u Srbiji. Tanja Petrović, koja je s Božinovskim u vezi od 2009, tvrdi da od tada nijednom nije putovao u Makedoniju i da je sve vreme bio u Srbiji.

Od puštanja na slobodu do ekstradicije srpski sudovi su o izručenju Božinovskog doneli tri odluke. Sve tri bile su protiv Božinovskog, tačnije u svakoj je sud donosio odluku da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje. Treću, poslednju, doneo je Apelacioni sud.

„Sud je tu odluku doneo odlučujući samo o tome da li su ispunjeni pravni uslovi za izručenje. Ali svako izručenje podrazumeva da, posle odluke suda, konačnu odluku donosi ministar pravde lično“, kaže advokat Miletić.

„Zahtev za dobijanje azila baziran je na informacijama o bezbednosnoj opasnosti koja Božinovskom preti u Makedoniji“, navodi advokat Miletić.

Rešenje Ministarstva pravde Republike Srbije

HOMOSEKSUALNO CIGANČE

Božinovski je na saslušanju ispričao detalje sa protestnih skupova i konferencije vođe makedonske opozicije Zoran Zajeva, na kojima su objavljeni transkripti razgovora makedonske ministarke policije Gordane Jankuloske i Martina Protugera, šefa kabineta makedonskog premijera, u kojima je jasno iskazana „pretnja“ Božinovskom u slučaju da dođe u makedonski zatvor. Ovo je deo transkripta:

Gordana Jankuloska (GJ): Obiđi ga u zatvoru i reci da si mu rodbina, ha-ha-ha.

Martin Protuger (MP): Nisam mu rod.

GJ: Pa šta ćeš onda da kažeš?

MP: Nisam mu rod, ali želim da ga posetim. I to kad su isključene kamere.

GJ: Ja mislim da je on mentalno bolestan, i to ozbiljno.

MP: Obavezno, ali obavezno mu u ćeliju staviti neko Ciganče koje ima homoseksualne sklonosti.

GJ: On je teško govedo.

MP: Da, da, da.

Odeljenje za strance je obavestio i o informaciji objavljenoj u srpskim medijima, koju mu je prenela i novosadska policija, da je u martu u Srbiji uhapšen Albanac Bećir Asani, bivši pripadnik OVK i lider najekstremnijeg krila albanske partije DUA, za koga se sumnja da je krenuo u Srbiju da ga likvidira, i koji je pod nerazjašnjenim okolnostima pušten iz pritvora i vraćen u Makedoniju.

Božinovskom je u martu zbog toga policija dala bezbednosne mere zaštite i one su bile na snazi i u momentu kad je uhapšen i odveden do Preševa, gde je predat makedonskoj policiji.

Božinovski je, posle objavljivanja ovih informacija, za srpske medije tvrdio da mu je Asani više puta pretio fizičkom likvidacijom zbog objavljivanja tajnih snimaka i privatnih razgovora kojima se razotkrivaju afere u aktuelnoj makedonskoj vlasti, koju kao jedan od koalicionih partnera čini i Asanijev DUA. Božinovski je u izjavi medijima objavljenoj 31. marta rekao da je dve nedelje ranije srpskoj policiji do tančina opisao pretnje smrću koje dobija od Asanija i drugih važnih ličnosti iz Makedonije.


(Tekst je objavljen u 66. broju magazina Newsweek (23. maj 2016.), koji sada izlazi jednom mesečno.)​


PIŠU Snežana Marinović i Slavko B. Ostojić
   

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike MagazinNAJŠEROVANIJE