Kultura

​KAMEN KOJI JE OTVORIO SVET DREVNIH FARAONA: Poigrajte se prvim 3D modelom najvažnije ploče u istoriji Egipta (VIDEO)

Britanski muzej predstavio je svojim korisnicima prvi 3D model ovog vrednog artefakta, i to u visokoj rezolucijiObjavljeno: 27.07.2017. 15:48h
Foto: Kamen iz Rozete; Autor: Profimedia
Prošlo je 218 godina od kada su Napoleonove trupe u Egiptu pronašle dragocenu ploču poznatu kao "Kamen iz Rozete. Ovaj artefakt predstavlja verovatno najznačajnije otkriće u istoriji Egipta, pošto je zahvaljujući njemu Žan Fransoa Šampolion dešifrovao drevno hijeroglifsko pismo.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Naime, iako teks isklesan na Kamenu iz Rozete nije bog zna koliko zanimljiv na čitanje, ono što je važno jeste da je na njemu isti tekst ispisan na tri različita pisma - demotskim pismom (službenim staroegipatskim), hijeroglifskim sistemom znakova i starogrčkim alfabetom.
 
Na taj način, artefakt koji je nastao 196. godine pre nove ere i čija je svrha bila predstavljanje dekreta o početku vladavine Ptolomeja V, zapravo je postao ključ za skoro sve što danas znamo o vremenu faraona.

Upravo zbog tog astronomskog značaja Kamena iz Rozete, Britanski muzej postavio je na onlajn platformu Sketchfab prvi 3D model ove ploče u visokoj rezoluciji. Kamen iz Rozete sada možete okretati u svim mogućim pravcima, a detalje ukledane na njegovoj površini možete istraživati izbliza.

Uživajte...
   
(Newsweek.rs)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike KulturaNAJŠEROVANIJE