Kultura

SKORO 4.000 GODINA PRE INTERNETA: Otkriven najstariji "emodži" na svetu (FOTO)

Arheolozi nisu primetili veseli simbol dok nisu restaurirali artefaktObjavljeno: 25.07.2017. 11:40h
Foto: Nikolo Marketi na arheološkom lokalitetu Karkemiš; Autor: AP
Hetiti, civilizacija koja je u biblijsko vreme vladala većim delom današnje Turske i Sirije, najpoznatiji su po ratu sa Izraelcima i Egipćanima i po veštoj upotrebi vojne kočije. Ipak, kada se govori o svakodnevnom životu Hetita, istoričari i arheolozi znaju iznenađujuće malo.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Tek restauriran keramički vrč, međutim, pokazuje da Hetiti nisu bili samo sirovi ratnici, naprotiv - na ovom 3.700 godina starom artefaktu pronađen je do sada najstariji poznati "emotikon", "emodži" ili "smajli (smešak)", kako se kolokvijalno naziva.
 
Arheolozi već sedam godina vrše iskopavanja na lokalitetu hetitskog grada Karkemiša, duž granice Turske i Sirije, gde pronalaze različite tipove artefakta i keramike. Prema navodima lokalnih medija, emotikon je uočen tek kada je vrč restauriran.

"Pronašli smo čitav niz kocki i urni. Najinteresantnija je posuda iz 1.700 godine pre nove ere na kojoj se nalazi 'smešak'", rekao je Nikolo Marketi, profeesor arheologije u Bolonji i dodao: "Vrč je korišćen za ispijanje šerbeta. To je verovatno najstariji smešak na svetu".

Nikolo Marketi na arheološkom lokalitetu Karkemiš; Autor: AP

Ipak, Marketi ne tvrdi da dve tačke i zakrivljena linija nužno predstavljaju nasmejano lice. "Smešak je bez sumnje tu. Nema drugih tragova boje na površini. Nema ni paralela u drevnoj umetnosti na keramici u toj oblasti. Što se tiče interpretacije, možete izabrati svoju", objasnio je.
 
(Newsweek.rs)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike KulturaNAJŠEROVANIJE