Kultura

TRADICIJA DUGA HILJADAMA GODINA: Evo zašto amazonsko pleme Šuar smanjuje glave svojih neprijatelja (FOTO)

Jedno domorodačko pleme iz prašuma Južne Amerike hiljadama godina čuva tradiciju smanjivanja glava svojih neprijateljaObjavljeno: 06.06.2017. 16:22h
Foto: Umanjene glave (Tsantsa); Autor: Profimedia
Duboko u Amzonskoj prašumi na teritoriji današnjeg Ekvadora živi pleme Šuar. Oni su jedino domorodačko pleme koje se oduprlo španskim osvajačima Južne Amerike, a pored toga što su nadaleko poznati kao neustrašivi ratnici, u svetu su postali slavni zbog jedne neobične tradicije - smanjivanje glava svojih neprijatelja.

Tokom hiljada godina postojanja ovo pleme je usavršilo tehniku smanjivanja glava. Ove neobične trofeje, koje nazivaju "Tsantsa" su tradicionalno pravili sve do 1960. kada je njihova proizvodnja zabranjena. Felipe Tenkuš, bivši predsednik Federacije Šuara kako ova tradicija leži u samom temelju identiteta plemena Šuar. "Tsantsa je nešto potpuno jedinstveno. Ona za nas znači ponos, moć i čast."

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Smanjene glave nisu bile samo trijumf rata, one si imale mnogo dublje spiritualno značenje. Po verovanju ovog plemena duhovi slobodno hodaju među nama, i zato veruju da neprijatelji mogu da ih povrede i pošto su ih pobedili u bitci. Zato oni smanjuju njihove glave kako bi zarobili duhove neprijatelja. 
 
Ono što je karakteristično za tsanse je da su na svim glavama oči i nos začepljeni, a usta zašivena. Ovo je urađeno upravo zbog toga kako duh ne bi mogao da napusti glavu. 

Umanjene glave (Tsantsa); Autor: Profimedia

Felipe Tenkuš dodaje: "Ove relikvije koristimo kako bismo osigurali bezbednost naših porodica. To je glavna namena tsantse."  
   

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike KulturaNAJŠEROVANIJE