Kultura

KULTURA NIJE ZA BACANJE: Đubretar napravio biblioteku od knjiga koje je nalazio u smeću (FOTO)

Među autorima čije je knjige đubretar Hose Alberto Gutijeres našao u smeću su i Tolstoj, Homer, Markes...Objavljeno: 06.06.2017. 12:19h
Foto: Hose Alberto Gutijeres; Autor: Profimedia
Jedan Kolumbijac koji je 20 godina vozio kamion za smeće u Bogoti, sakupljao je bačene knjige i u prizemlju svoje kuće otvorio besplatnu biblioteku.

Hose Alberto Gutijeres je dobio nadimak "Gospodar knjiga" jer je 1997. godine počeo da sakuplja knjige kada je, kako kaže, primetio da ih građani bacaju u kante za smeće.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Gutijeres koji sada ima 54 godine, izjavio je da je prva knjiga koju je uzeo iz kontejnera bila "Ana Karenjina" ruskog pisca Lava Tolstoja. Kasnije je kući donosio primerke "Malog Princa", "Ilijade" i dela najpoznatijeg kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa.

Hose Alberto Gutijeres; Autor: Profimedia

Susedi su zatim počeli da dolaze i da pitaju da uzmu neku knjigu, bilo za sebe ili za svoju decu, pa je Gutijeres 2000. godine odlučio da sa svojom suprugom preuredi prizemlje kuće i pretvori ga u besplatnu biblioteku nazvanu "Moć reči".

Uspeh te inicijative je prevazišao očekivanja, jer su u biblioteku kao ispomoć počeli da dolaze volonteri, kao i stranci. Pošto su neke knjige bile u lošem stanju, Guterijesova supruga, krojačica, došla je na ideju da otvori "Bolnicu reči" gde lepi stranice i menja korice propalih knjiga.

Hose Alberto Gutijeres; Autor: Profimedia

Sada je biblioteka koja je u međuvremenu stekla svetsku slavu i bila gost na sajmovima knjiga u Čileu, Meksiku i Bogoti, postala mesto okupljanja deca koja bez daha slušaju priče koje im se čitaju.

Porodica Gutijeres je zbog nedostatka prostora putovala kroz Kolumbiju i besplatno delila knjige meštanima u zabačenim područjima.

Hose Alberto Gutijeres; Autor: Profimedia

Sada ih škole i druge obrazovne ustanove pozivaju za pomoć, čak kruže priče da je jedan predstavnik pobunjeničke gerile FARK jednog dana pozvao Gutijeresa telefonom da ga zamoli da izdvoji knjige za pobunjenike koji su se spremali da se posle 50 godina oružane pobune vrate u civilni život.
 
(Beta)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike KulturaNAJŠEROVANIJE