Kultura

KRALJICA ZABORAVLJENOG OSTRVA: Žena zbog koje su Japanci vodili mali izolovani rat (FOTO)

Ostrvo Anatahan je mesto gde je jedna žena vladala kao kraljica nad 30 japanskih vojnika koji su odbijali da poveruju da je Drugi svetski rat završenObjavljeno: 04.06.2017. 06:00h
Foto: Ilustracija: Japanci okupljeni oko Kazuko Hige; Autor: Profimedia
Ostrvo Anatahan, koje spada u Severna Marijanska ostrva, rasprostire se na 13 kvadratnih kilometara i u sredini ima jedan od najaktivnijih vulkana ovog arhipelaga. Španski misionari su prvi otkrili ova ostrva 1668. godine, evakuisali većinu pripadnika lokalne Čamoro populacije i uspostavili veliku plantažu kokosa sa koje je krajem 19. veka izvoženo približno 125 tona godišnje. Ali ostrvo je neobično zbog čuvene priče o Anatahanskoj kraljici i njenih 33 sledbednika.

Španci su 1899. prodali plantažu Nemcima koji su je onda nakon Prvog svetskog rata prodali Japanu. Japanci su obnovili plantažu i poslali na nju 45 radnika i Kikuičiro Higu da ih nadgleda. Onda je on za zamenika postavio Šoiči Higa koji je na ostrvo došao sa svojom ženom Kazuko neposredno pre početak Drugog svetskog rata. 

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Rat je zaobišao ovo ostrvo ali se Higa uplašio za svoju sestru koja ja živela u Sajpanu pa je otišao da je pronađe i nikada se nije vratio. Njegova žena Kazuko, koja je tada imala 28 godina, se onda prudala za šefa, Kikuičira.
 
Život se odvijao normalno sve do 1944. godine kada su američki avioni bombardovali tri japanska broda nedaleko od ostrva. Brodovi su potonuli i 31 japanski mornar spas je našao na Anatahanu gde ih je primio Kikuičiro i njegova supruga Kazuko, jedina žena na ostrvu.

Nakon što su se japanski mornari smestili, svi su živeli relativno udobno hraneći se voćem, povrćem, životinjama, a bavili su se i proizvodnjom domaćeg vina od kokosa. Rat im je zasmetao samo jednom, 1945. godine, kada se američki borbeni avion B-29 srušio na ostrvo. Naseljenici su iskoristili olupinu letelice za posuđe, pribor za jelo, da naprave sklonište i čak su i od padobrana sačinili odeću. 

Kada je američka vojska iste godine poslala članove plemena Čamoro da izvuku tela posade aviona i evakuišu preostale radnike plantaže oni su se vratili sa izveštajem o 32 muškarca i jednoj ženi koji žive otuđeni na ostrvu. Kada su se Japanci predali u avgustu iste godine, Amerikanci su iz aviona izbacili letke na Anatahan da bi ih informisali da je rat gotov. Naoružani pištoljima koje su našli u srušenom avionu, ostrvljani su pomislili da je u pitanju trik i spremili se za borbu. 

Kazuko Higa; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Prava nevolja počela je 1946. kada je Kikuičiro Higa umro. Kazuko je tada preuzela ulogu vođe ostrva. Iako nije bila izrazito lepa, kao jedina žena na ostrvu ona je postala primarni objekat želje i opsesije njenih cimera. Kapetan Išida, vojnik sa najvišim činom, nadao se da će nadjačati svoje rivale ako oženi Kazuko, ali se, misteriozno, budući mladoženja utopio pre svadbe. Kazuko se nakon toga udala četiri puta i svaki od njenih muževa ubijen je u ludoj osveti njegovih rivala. Kada se svi saberi, ukupno 11 muškaraca je izgubilo život zbog ove "fatalne žene". Jedan je pronađen sa 13 uboda na telu koje su bile rezultat nasilne svadbe zbog Kazuko.  

U julu 1950. godine muškarci su izvagali i doneli odluku da je Kazuko više štetna nego korisna i planirali su da je ubiju. Jedan od njih ju je upozorio, ona se sakrila i spasio ju je američki brod kada mu je zastavicom signalizirala nekoliko nedelja kasnije. Po povratku u Japan, putovala je po gradovima i pričala svoju priču o tome kako je bila "kraljica Anatahana". Da njena priča bude čudnija, po povratku u Okinavu ona se ponovo udala za svog prvog muža Šoičija. Njena slava je ubzro isčilela i Kazuko je umrla sedamdesetih godina.

Desetak preostalih japanskih vojnika živelo je na ostrvu još godinu dana nakon odlaska "kraljice". SAD su nastavile da izbacuju letke o prestanku rata koji se zavšio pre šest godina. Kada su videli da to ne uspeva, iz aviona su izbacivali pisma vojnikovih rođaka i japanskih vlasti u kojima su ih molili da se predaju. Oni su konačno zamahali belim zastavicama 30. juna 1951.

Brod koji se približava Anatahanu u junu 1950. godine; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Nakon što su Japanci otišli, zapadnu stranu ostrva naselila je mala grupa ljudi koja je 1990. godine evakuisana nakon zemljotresa koji je za posledicu imao seriju vulkanskih erupcija između 2003. i 2008. godine. Od tada je ostrvo ostalo nenaseljeno.

Priča o Kazuko i njenim vojnicima našla se i u knjigama i filmovima, a jedan od njih je režirao i Džozef von Sternberg 1953. godine. On je Kazuko prikazao kao makijavelističku vladarku koja manipuliše muškarcima iz obesti. U nekim verzijama ona je prikazana i kao bespomoćna žrtva, ali prava istina o tome šta se zbilo na Anatahanu poznata je samo onima koji su bili tamo.
 
(AO)    

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike KulturaNAJŠEROVANIJE