Kultura

VEČNI DOM CRNIH DUŠA: Prošetajte jedinim piratskim grobljem na svetu (FOTO, VIDEO)

Ovo pitoreskno ostrvsko groblje predstavlja večni dom desetina ozloglašenih pirataObjavljeno: 29.05.2017. 13:40h
Foto: VEČNI DOM CRNIH DUŠA: Prošetajte jedinim piratskim grobljem na svetu (FOTO, VIDEO)
Na maleckom ostrvu Sveta Marija, osam kilometara od istočne obale Madagaskara, leže kosti pirata koji su bili strah i trepet okeana tokom 17. i 18. veka.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Oko 100 godina, ostrvo Sveta Marija bilo je "vikendica" hiljada pirata. Na nedavno otkrivenoj mapi iz 1733. ovaj komadić zemlje označen je prosto i jednostavno kao "ostrvo pirata".
 
Položaj bilizu trgovinske rute "istočnih Indija", kao i čitav niz uvala i zaliva, učinio je ovo tropsko ostrvo idealnim za skrivanje piratskih brodova. Gusari sa svih strana sveta izgradili su širom ostrva drvene kolibice, nekada ukrašene zastavama piratskih brodova ili grbovima ozloglašenih kapetana.

Piratsko groblje na ostrvu Sveta Marija; Autor: Profimedia

Na ostrvu je živeo i "dovoljan" broj žena, koje su zadovoljavale piratsku požudu, a obilje tropksog voća omogućavalo im je da se prehrane i u najtežim vremenima.

Piratsko groblje na ostrvu Sveta Marija; Autor: Profimedia

Kada bi neki od pirata umro, posada ga je sahranjivala na pitoresknom groblju, u hladu palmi koje su pokrivale vrh brda i nadgledale ostrvske zalive. Danas je ostalo oko 30 nafgrobnih spomenika, uključujući i nekoliko na kojima je izrezbarena lobanja s ukrštenim kostima - međunarodni simbol pirata.

Piratsko groblje na ostrvu Sveta Marija; Autor: Profimedia

Prema legendi, ozloglašeni Vilijam Kir sahranjen je u velikoj crnoj grobnici na ovom ostrvu, i to u uspravnom položaju - kazna za njegova svirepa dela. Uistinu, on je sahranjen u Engleskoj, ali njegov legendarni brod "Adventure Galley", pronađen 2000, ostao je ukotvljen blizu ostrva, a plen s poslednje plovidbe, navodno je zakopan negde u blizini.Izgledi pronalaženja Kidovog, ali i mnogih drugih blaga, i danas privlače avanturiste i istraživače na ostvo.
 

Pirati su napustili Svetu Mariju krajem 18. veka, kada je Francuska anektirala ostrvo, koje je 1960. vraćeno Madagaskaru. Danas, Sveta MNarija cveta kao turistička destinacija, a oronulo piratsko groblje, oivičeno gustim tropskim rastinjem, otvoreno je za javnost i predstavlja jednu od najpopularnijih atrakcija.
 

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike KulturaNAJŠEROVANIJE