Kultura

Ukaljani simbol Kolovrat: Ovo stvarno predstavlja slovenska svastika

Indo-evropski narodi, među kojima su i Sloveni, pridavali su veliki značaj ovom krstolikom obliku. Svastika, u slovenskom svetu poznata kao Kolovrat, predstavlja sveti simbol od velikog značajaObjavljeno: 06.01.2016. 20:20h
Foto: Wikipedia, Kolovrat
Najstarija svastika pronađena je u Ukrajini, u mestu Mezine. Pronađeni artefakt od slonovače preživeo je neverovatnih 12.000 godina, i verovatno je povezan sa jednom od prvih kultura koje su koristile svastiku u svojoj simbologiji - Vinčanskom kulturom koja je cvetala na tlu današnje Srbije pre nekih 8.000 godina.

Genetičari objasnili: Zbog ovoga se Južni Sloveni razlikuju od Istočnih i Zapadnih

Indo-evropski narodi, među kojima su i Sloveni, pridavali su veliki značaj ovom krstolikom obliku. Svastika, u slovenskom svetu poznata kao Kolovrat, predstavlja sveti simbol od velikog značaja za ranoslovenske kulture. Kolovrat simbolizuje beskonačnost i cikličnost kako istorije tako i večnog sukoba dobra i zla.
Wikipedia/Pandukht, Kolovrat u Jermeniji
Osim toga, Kolovrat predstavlja i simbol Sunca koje nam daje toplotu i život. I drugi narodi su koristili svastiku, odnosno kolovrat. Rimljani, Germani, Kelti, Indijci, Iranci - svima je ovaj simbol bio svet. Tako, zbog velike rasprostranjenosti načini prikaza ovog simbola variraju od naroda do naroda.

Munjeviti uspon i strmoglavi pad: 10 činjenica o Caru Dušanu Silnom

Drugim rečima, svastika i kolovrat su evoluirali kroz istoriju, i svaka grupa naroda razvila je svoj tip.
Wikipedia/Valdavia, Rimski podni mozaij sa svastikama
Kolovrat su koristili i prvi indo-evropski astronomi kako bi opisali interakciju duha i materije, svetlosti i tame, istine i laži. Takođe, ovaj simbol je predstavljao i ciklus života i smrti zbog čega je čest na pogrebnim artefaktima i sanducima.

Kada su ljudi bili bogovi, a bogovi ljudi: Priča o seksu u Staroj Grčkoj 

Tehnika rezbarenja bila je vrlo zastupljena u ranim slovenskim kulturama, a najčešći simbol bio je upravo kolovrat koji je i danas prihvaćen od strane neo-paganskih sekti.
Wikipedia/Samzhab, Prozor u obliku svastike u Etiopiji
U Nemačkoj, gde je svastika, odnosno kukasti krst, na lošem glasu zbog strašnih zločina nacista, slovenska verzija, odnosno kolovrat ne potpada pod zakonsku zabranu jer predstavlja važan religijski simbol.

Tajnovito neistraženo prostranstvo: Ovako je izgledao svet u vreme Isusa Hrista

Ipak, i pored ove "zakonske tolerancije", simbol je verovatno zauvek ukaljan zlodelima nacističke Nemačke, i neko ko ga nosi verovatno ne bi imao vremena da objasni njegovu svrhu, jer bi od samog starta bio označen kao neo-nacista, fašista i slično.
Wikipedia/Ungern, Staroruski narodni vez sa kolovratima
(Newsweek.rs)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike KulturaNAJŠEROVANIJE