ZNANJE IZ DAVNINA

GRAĐEVINSKI RUČNI RAD Evo kako potomci drevnih Inka pletu most preko kanjona (FOTO, VIDEO)

Inkanske žene plele su malene tanke konopce, koje su zatim muškarci uvezivali u velike, debele potporne "sajle" koje nose most, na sličan način kao što danas čelični kablovi drže viseće mostoveObjavljeno: 01.02.2017. 14:12h
Foto: Pleteni most Kešva Čaka; Autor: Profimedia
Kešva Čaka (ili Kesvačaka) je jedan od retkih preostalih primera pletenih mostova Inka, koji su predstavljali srž drevnog južnoameričkog sistema puteva.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Most je napravljen od uvezane trave. Dugačak je 36 metara i nalazi se na visini od 18 metara iznad brzaka koji su formirali kanjon. Inkanske žene plele su malene tanke konopce, koje su zatim muškarci uvezivali u velike, debele potporne "kablove" koji nose most, na sličan način kao što danas čelični kablovi drže viseće mostove.

Potomci Inka postavljaju pleteni most Kešva Čaka; Autor: Profimedia

Ručno pleteni mostovi bili su neizdvojiv deo sistema puteva carstva drevnih Inka duže od 500 godina, i bili su veoma cenjeni kao civilizacijsko dostignuće, pa je kazna predviđena za "igranje" sa mostom bila, očekivano - smrt.

Pleteni most Kešva Čaka; Autor: Profimedia

Vremenom, međutim, kako je carstvo Inka palo, većina mostova je ostala zapuštena, a znanje o ovoj neverovatnoj građevinskoj tehnici ostalo je na nekolicini nehispanizovanih urođenika, koji su ga, srećom, sačuvali i prenosili s kolena na koleno.

Pleteni most Kešva Čaka; Autor: Profimedia

Da bi se izborili sa zapuštenošću mostova, potomci drevnih Inka uveli su godišnju ceremoniju na kojoj ruše i iznova prave most. Na taj način, čuva se tradicionalno znanje, ujedinjuje zajednica i odaje počast slavnoj istoriji Inka, smatraju u inkanskoj zajednici Kuehve u Peruu.

Pleteni most Kešva Čaka; Autor: Profimedia

Most Kešva Čaka osveštan je tradicionalnim drevnim ritualom i u ekstremno je dobrom stanju.


 
(Newsweek.rs)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike FotoNAJŠEROVANIJE