Foto

Od oronulog sovjetskog kompleksa do VIP tretmana: Ovo će biti novi medicinski centar za Putinovu elitu (FOTO)

Putin je priznao da postoji problem sa zdravstvom: ruske državne bolnice i klinike, čak i najbolje među njima, nisu na nivou zadatka... Ali kremlj je smislio rešenjeObjavljeno: 22.01.2017. 06:00h
Foto: Centralna klinička bolnica u Moskvi; Autor: Reuters
Na televizijskoj debati o ruskom zdravstvenom sistemu koja je emitovana prošle godine, mladi lekar pitao je predsednika Vladimira Putina zašto toliki broj visokih državnih zvaničnika traži lekarsku pomoć u inostranstvu - i da li je predsednik bio jedan od njih. Putin je odgovorio da nije.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

On je rekao da je koristio Centralnu kliničku bolnicu, ogroman kompleks na periferiji ruske prestonice, gde je tokom prethodnih decenija vrhuška sovjetskog i ruskog rukovodstava dobijala lekarski tretman. Međutim, Putin je priznao da postoji problem sa zdravstvenom zaštitom: ruske državne bolnice i klinike, čak i najbolje među njima, nisu bile na nivou zadatka.

Centralna klinička bolnica u Moskvi; Autor: Reuters

Krem sada ima rešenje: Putinovo osoblje je naručilo planove za novu jedinicu Centralne klinične bolnice, specijalno osmišljenu za lečenje visokih državnih zvaničnika u zemlji, stoji u tehničkim planovima dostupnim Rojtersu i medicinskim izvorima upoznatim s projektom.

Centralna klinička bolnica u Moskvi; Autor: Reuters

Trospratna jedinica će biti ekskluzivna sa prostorom za samo 10 pacijenata u jednom trenutku. Biće opremljena komunikacionim sistemima koji su, po ruskim zakonima, rezervisani za predsednika, premijera i nekoliko drugih najviših zvaničnika.

Centralna klinička bolnica u Moskvi; Autor: Reuters

Prema planovima koji su dostupni Rojtersu, novo zdanje će koštati 2,9 milijardi rubalja (48.11 miliona dolara), uz dodatne troškove za opremanje.

Vladimir Putin na jahanju u sibirskom regionu Tuva; Autor: Reuters

Predviđena za stacionarnu i ambulantnu negu, specijalna klinika će imati dve VIP sobe za pacijente, od kojih svaka pokriva 200 kvadratnih metara, što je skoro tri puta više od prosečnog ruskog stana. U planu je i velika konferencijska sala gde će zvaničnici podvrgnuti tretmanu moći da sazivaju sastanke, kao i bazen.

Centralna klinička bolnica u Moskvi; Autor: Reuters

Potreba za domaćom zdravstvenom negom najvišeg nivoa za osobe u Putinovom okruženju postala je još hitnija nakon što je Zapad uveo sankcije i zabrane putovanja pojedinim pripadnicima ruske političke elite u odgovor na aneksiju Krima, stoji u izjavi koju su dva ruska lekara dala Rojtersu.

Centralna klinička bolnica u Moskvi; Autor: Reuters

U isto vreme, Putin i pojedini od njegovih bliskih saradnika ulaze u životno doba kada su, statistički, podložniji obolevanju i zahtevaju više medicinske nege.
    (Reuters)

Pratite nas na Facebooku

Povezane vesti

Ostale vesti iz rubrike FotoNAJŠEROVANIJE